Actualitate

Caz halucinant intr-o unitate de invatamant. Sefii ISJ au organizat o sedinta fara precedent

Publicat: 02 sept. 2015
1

@ Aceasta situatie grava nu a putut fi anticipata de nimeni! @ Sefii Inspectoratului Scolar Judetean au fost bagati in sedinta de urgenta pentru a analiza cazul @ Totul a fost posibil din cauza inconstientei si nepasarii celor care ar fi trebuit sa supravegheze totul @ La aflarea celor intamplate, parintii s-au ingrozit

In doar cativa ani si intr-un ritm galopant zeci de scoli si licee din judetul Iasi au fost lovite dur. Salariile de mizerie dar si reducerea numarului de absolventi sau demisiile au produs un adevarat exod al cadrelor didactice profesioniste din sistemul preuniversitar local. Starea de fapt este atat de grava incat mii de elevi si liceeni risca sa nu poata fi educati nici de persoane necalificate sau macar de suplinitori. Noile cifre si statistici ale Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) arata ca, dincolo de faptul ca infrastructura lasa de dorit in tot mai multe scoli si licee, in special din mediul rural, marele pericol ce ameninta sistemul este cel al lipsei acute a cadrelor didactice calificate. Chiar daca pare greu de crezut, cu mai putin de doua saptamani ramase pana la inceperea noului an scolar, peste o mie de posturi de suplinitori au ramas inca neocupate la Iasi.

Citeste si: ATENTIE PROFESORI. Sedinte importante la Inspectoratul Scolar Iasi

Solutii extreme luate de ISJ

Drept urmare, in fata acestor realitati crunte, conducerea Inspectoratului Scolar a decis ca (pentru prima data dupa 1989 – n.r.) organizarea unui nou examen pentru selectia de cadre didactice pregatite care sa acopere deficitul urias de profesori. De mentionat ca învatatorii, educatorii sau dascali pentru limbile straine reprezinta cea mai mare problema din educatia ieseana. Astfel, comunele situate la distanta mare de centrele urbane si cu infrastructura deficitara ca Plugari, Andrieseni, Madârjac, Dagâta, Sipote sau Siretel risca sa aiba parte de suplinitori din randul localnicilor, in cel mai bun caz, fara studii corespunzatoare. La limbile straine sunt putini profesori, intrucat multi tineri aleg sa lucreze la call-center-uri sau ca traducatori. Trebuie gandita, de urgenta, o politica axata pe atragerea resursei umane din sistemul educational romanesc. Rezultatele la examen vor fi publicate pe 7 septembrie, iar pe 9 septembrie va avea loc o noua sedinta publica de distribuire a posturilor. Acolo unde nu se vor gasit oameni calificati se va apela si la plata cu ora sau la cadre didactice pensionare. Realitatea e ca, o data ce ne indepartam de zonele urbane, din ce in cei mai putini oameni calificati aleg sa activeze la catedra”, a anuntat prof. dr. Camelia Gavrila, sefa Inspectoratului Scolar.

Citeste si: Iata ce posturi pot fi ocupate de profesorii suplinitori din Iasi

„Rezultat al inconstientei si indiferentei sefilor din Educatie”

Pe acest plan, prof. Laviniu Lacusta – presedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) arata ca, in pofida numeroaselor semnale de alarma trase in ultimii ani pe aceasta tema, diversii ministri care s-au perindat la conducerea educatiei din Romania au ignorat totul si nu au facut nimic pentru a remedia starea de fapt. „Ceea ce se intampla acum este rezultatul direct al modului inconstient si ignorant in care au condus toti ministrii Educatiei Nationale din Romania, dupa 1989, acest sector important din societatea noastra. Este clar ca salarizarea mizerabila a cadrelor didactice, conditiile dificile de munca si nedecontarea navetei i-au determinat pe multi dintre colegii nostri sa plece din sistem. Avand in vedere ca in aceasta perioada se discuta despre Legea Unica de Salarizare, daca un profesor debutant va avea o leafa de cel putin 1.900 lei pe luna, poate atunci vom putea avea si noi profesori bine pregatiti in sistemul national de invatamant preuniversitar. Dar, acum vorbim de o problema foarte grava si cum nu a mai fost in ultimii 25 de ani. Daca nu se va interveni rapid atunci totul ar putea scapa de sub control si va fi blocata educatia in tara noastra”, a precizat Lacusta.

Citeste si: Sute de profesori din Iasi sustin maine examenul de Titularizare. Vezi detalii

Examen de selectie, pe ultima suta de metri, pentru acoperirea catedrelor!

Drept urmare, maine, 4 septembrie, intr-o maniera asemanatoare cu examenul de Titularizare din vara, este programata o noua evaluare scrisa a viitorilor profesori. Acesta va avea loc la Colegiul National Mihai Eminescu, unde vor fi testati cei care au luat note sub cinci la Titularizare sau nu au mai participat la o asemenea etapa.  De reamintit ca, anul acesta, lista tuturor posturilor didactice, catedrelor vacante sau rezervate din judetul Iasi a cuprins 1.524 de posturi, complete si incomplete, din care în mediul urban 631, iar în mediul rural – 893. Din acestea: – pentru angajare pe perioada nedeterminata au fost 262 (126 în mediul urban si 136 în mediul rural – n.r.) iar pentru angajare pe perioada determinata 1.262 de posturi respectiv catedre complete si incomplete (505 în mediul urban si 757 în mediul rural – n.r).

Comentarii
  • „Rezultat al inconstientei si indiferentei sefilor din Educatie”…nu..nu…este un rezultat la unei ticalosii fara margini puse la cale inca din 1990….distrugerea fara mila a sanatatii si a invatamantului…principiul „tara te vrea prost” este sfant pentru guvernantii ticalosi si tradatori…

  • Nu am inteles care este acel halucinant caz si la ce scoala. Ce legatura are titlul cu continutul? Voi ziaristilor, ati fost educati de profesori necalificati, de scrieti asemenea articole?

  • Cine scrie articolele astea? voi aveți habar ce-nseamnî un spulinitor? că după formularea: „risca sa nu poata fi educati nici de persoane necalificate sau macar de suplinitori” îmi dau seama că habar n-are ăla ce-o scris articolul ce e acela un „suplinitor”. Am să-l ajut: diferența dintre suplinitor și titular constă în faptul că titularul și-a primit postul în 1900 sau prin intermediul unora din generația 1900. Așadar, suplinitorul poate fi ca specie un fraier contemporan care ia an de an note de titular, însă nu există posturi. Cu rugămintea de a vă documenta, totuși, înainte să trântiți niște cuvinte.

    • Ceea ce ma mira pe mine cel mai mult este faptul ca, desi problema lipsei cadrelor, a salariilor mici, a dotarilor insuficiente este evidenta, la concursurile de titularizare NU SUNT POSTURI!!! Unde mama naibii le ascund? Sau….nu nu mai pot face ei manevre, nu-si mai pot incasa „platile compensatorii”… ca sa nu mai spun de practica din ce in ce mai uzitata a vinderii postului inainte de pensionare (se face un schimb la mica intelegere, pensionarul se alege cu o suma frumusica, cel care da, cu un post caldut in buricul targului….nu conteaza cat de bine pregatit e sau daca scoala il vrea!). Si mai vor invatamant de calitate? Nuuuu….ne vor prosti, sa ne manipuleze usor!

  • La Iasi si probabil in toata tara e aceasi situatie….e cate un mafiot sau un corupt de inspector care primeste spaga pentru a debloca posturile.La Iasi e unul T(z)ancu care ia mita pentru aceste lucruri…am fost saptamana asta la el si mi-a recomandat sa merg eu sa-mi caut scoala si postul si abia dupa aceea sa trec pe la inspectorat(adica pe la el).Asa functioneaza sistemul si multora le este lehamite de astfel de magari

Adauga un comentariu