Titlurile zilei

Caz incredibil în comuna Ciortești, din județul Iași! O bătrână a ieșit din mormânt ca să semneze acte la Primărie. Fiul: „Avea permisie de la morții din cimitir” – FOTO

Publicat: 02 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Caz incredibil în comuna Ciortești din județul Iași O bătrână a ieșit din mormânt ca să semneze acte la Primărie. Fiul Avea permisie de la morții din cimitir - FOTO
În comuna Ciortești, din județul Iași, Viorel Ciubotaru a descoperit că mama sa a semnat un document oficial după 7 ani de la deces. Bărbatul acuză că fostul primar, Gheorghe Gurzun, a comis o serie de abuzuri

Un bărbat din comuna Schitu Duca, din județul Iași, încearcă să lămurească situația juridică a unui teren din comuna Ciortești, moștenit de la mama Anica Ciubotaru. Viorel Ciubotaru a descoperit că fostul primar al localității ar fi comis mai multe falsuri

Situația incredibilă descoperită la Primăria comunei Ciortești, din județul Iași. Toul a început când Viorel Ciubotaru, în vârstă de 62 de ani, a deschis mai multe procese pentru recuperarea unor suprafețe de teren din comuna Ciortești, sat Coropceni. Pentru asta, avea nevoie de o adeverință prin care se atesta că mama petentului, Anica Ciubotaru, decedată în 1993, a semnat o înțelegere cu primăria din localitate. Săptămâna trecută, după ce a intrat în posesia adeverinței, bărbatul a constatat cu stupoare că femeia a semnat înțelegerea la 7 ani după deces, când primar în comună era Gheorghe Gurzun.

„Domnule, am aflat că morții fug din cimitire, că au permisie de la morții din cimitire. Eu am niste procese cu Primăria pentru o bucată de teren. Terenul este în Coropceni, dar mama mea era domiciliată în Schitu Duca, unde a fost și îngropată. Când am scos adeverința, am aflat că mama și-a schimbat buletinul în 1998, la 5 ani de la deces. Adeverința a fost semnată în 2000. Cum se poate așa ceva? Deși era moartă în 1993, mama a semnat o adeverință prin care era de acord să renunțe la 1,4 hectare dintr-un total de 2 hectare de teren agricol. Eu administrez în continuare această suprafață. Dacă nu ceream, nu aș fi știut niciodată că s-a făcut această golănie. Eu locuiesc acum în comuna Schitu Duca”, a declarat Viorel Ciubotaru.

Actualul primar: „Dacă există un fals, ar trebui să se facă o sesizare”

Actual primar al comunei Ciortești, Alina Apostol, a precizat că ar trebui formulată o sesizare în acest caz către instituțiile abilitate.

„Dacă există acest fals, ar trebui să se facă o sesizare. Nu contest că nu ar putea fi adevărat. Domnul a venit la primărie pentru că vrea să fie pus în posesie pe vechiul amplasament, dar care este ocupat. În extravilan nu putem identifica cu exactitate parcelele. Poate fi pus în posesie doar printr-o hotărâre judecătorească. Nu poate fi pus în posesie, poate primi teren în altă parte. Există o cerere pentru întregirea suprafețelor. Nu știu ce să spun în ceea ce privește actele emise, ținând cont că femeia era decedată încă din 1993. Fostul primar ar trebui să știe cel mai bine”, a precizat primarul din localitate.

În cursul zilei de ieri, fostul primar Gheorghe Gurzun a fost apelat telefonic în repetate rânduri, dar acesta nu a răspuns până la închiderea ediției pentru furnizarea unui punct de vedere. Și primarul comunei Ciurea este acuzat de localnici că autorizează locuințe colective în zone fără rețele edilitare care să suțină fluxul mare de consumatori.

Au fost cazuri când punerea în posesie a fost amânată până intervenea decesul titularului

Nu este prima dată când primăriile din județul Iași sunt implicate în scandaluri cu retrocedarea terenurilor. În ediția din 2012 a cotidianului BZI a fost semnalată situația din comuna Rediu. Vasile Haidău, fost primar în localitate, a fost acuzat că punea la cale afaceri ilegale cu terenurile localnicilor. Un caz prezentat este cel al Profirei Cordun Ilie. Aceasta urma să primească în proprietate aproximativ 3,34 hectare de teren pe raza comunei Rediu încă din 1994, conform titlului de proprietate nr.116901, cod 24095239.

Primarul Haidău nu a dat curs solicitării, iar, între timp, Profira Cordun a decedat. De precizat că nu avea moștenitori. Până la urmă, suprafața de teren a ajuns la Petru Pavăl, cu domiciliul în comuna Erbiceni. Bărbatul a fost un simplu muncitor la casa familiei Cordun. Titlul de proprietate a fost emis pe data 7 aprilie 2005, totul cu acordul lui Radu Prisacaru, fost prefect condamnat la închisoare pentru luare de mită, într-un dosar de retrocedare a terenurilor.

Adauga un comentariu