Actualitate

Caz UNIC in Iasi! O tanara a fost diagnosticata cu o boala extrem de rara! A ajuns la spital cu simptomele unei anemii! Dupa operatie, medicii si-au pus mainile in cap

Publicat: 19 aug. 2019

@ O tanara in varsta de 23 de ani a ajuns la spital prezentand simptomatologiile unei anemii @ In urma unor investigatii mai amanuntite s-a depistat faptul ca suferea de o boala extrem de rara @ Medicii si-au pus mainile in cap cand au vazut ce exista in corpul tinerei @ Daca nu s-ar fi prezentat la timp la spital, si-ar fi putut pierde viata

O pacienta in varsta de 23 de ani, cunoscuta cu hepatita cronica cu virus B, a fost internata la clinica de Hematologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgente "Sf. Spiridon" Iasi, pentru investigarea unui sindrom anemic. Din punct de vedere clinic, pacienta prezenta semne de astenie fizica, paloare sclero-tegumentara, durere in hipocondrul drept (n.r. – durere in partea dreapta a etajului abdominal superior ) si epigastru (n.r. – durere abdominala). In momentul internarii, pacienta nu urma niciun tratament medicamentos si nu avea un istoric de alergie medicamentoasa. In urma unor investigatii mai amanuntite, medicii au ramas surprinsi vazand ca tanara suferea de o boala foarte rara, boala Castleman.

De la anemie la o boala rara

A. I. a ajuns la spital prezentand simptomatologiile unei anemii, fiind usor palida si avand stari constante de oboseala. Se stia diagnosticata cu hepatita cronica cu virus B, dar nu s-a gandit niciodata la ceea ce avea sa afle de la medici dupa un simplu control de rutina. In urma unei ecografii abdomino-pelvine efectuate de catre medicii specialisti, s-a ridicat suspiciunea de existenta a unei tumori benigne.

Ulterior s-a efectuat si un RMN, testul final care a confirmat diagnosticul de formatiune expansiva solida, formatiunea avand efect de masa asupra venei cave inferioare si trunchiului venei porte. In urma constatarii afectiunii de care suferea tanara, aceasta a fost transferata in clinica de Chirurgie pentru stabilirea conduitei terapeutice. Dupa o pregatire preoperatorie adecvata, s-a intervenit chirurgical.

"Diagnosticul bolii Castleman este bazat pe evaluarea clinica a bolnavului si include anamneza detaliata, examene de laborator ca C-recreativa si VSH, examenul histologic al ganglionilor limfatici afectati sau a formatiunii suspecte, examenul imagistic prin radiologie, CT sI RMN. Persoanele diagnosticate cu aceasta boala de tip unicentric se simt de obicei bine, odata ce ganglionul limfitoc afectat este indepartat. Cu toate acestea, daca o persoana sufera de boala Castleman, ea va fi dispusa sa dezvolte un limfom. Perspectiva pentru persoanele afectate de aceasta boala este ca pot suferi si anumite complicatii, predispuse sa ameninte viata pacientului. Astfel, daca pacientul nu se prezinta intr-un timp util la medicul specialist, pot aparea infectii care pot afecta mai multe organe, dar si cancer manifestat prin limfom sau sarcom Kaposi", a specificat dr. Oana Badulescu, sefa Clinicii de Hematologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgente "Sf. Spiridon" Iasi.

Isi putea pierde viata

In urma interventiei chirurgicale la care a fost supusa tanara, s-a descoperit un limfom cu sase formatiuni nodulare, avand un aspect solid, de culoare alb-galbuie si consistenta usor scazuta. Diagnosticul definitiv s-a stabilit in baza examenului histopatologic la parafina, care a confirmat existenta bolii Castleman. Medicii ieseni s-au confruntat cu un caz unic in toata istoria spitalului si au fost nevoiti sa puna in practica toate notiunile teoretice studiate.

Rara boala Castleman se manifesta prin aparitia unei formatiuni tumorale nodulare benigne, care se localizeaza in cavitatea centrala a toracelui, cuprinsa intre cei doi plamani sau in tesuturile moi, subcutanat sau intramuscular, ale diferitelor regiuni ale corpului. Este localizata adesea in zona cervicala sau centura scapulara.

"Vorbim despre un caz extrem de rar in Romania, un caz destul de dificil de depistat. Initial, simptomatologiile ne-au indus in eroare, insa, in urma unor investigatii mai amanuntite, s-a depistat intreaga situatie de fapt. Microscopic, au fost examinate multiple fragmente dintr-un limfom, cu structura stearsa partial, cu sinusuri medulare si subcapsulare absente, cu numerosi foliculi limfoizi, dispersati in toata aria ganglionara, inegali, cu polaritate pastrata. Examenul imunohistochimic confirma diagnosticul mentionat. Dupa interventia chirurgicala, pacienta a fost externata in cea de-a saptea zi, iar evolutia imediat postoperatorie a pacientei a fost favorabila. A fost externata cu o stare generala buna", mai spune dr. Oana Badulescu. Aceasta adauga faptul ca nu este clar factorul care cauzeaza boala Castleman si ca boala poate afecta pe oricine, de la copii pana la adulti, atat barbati, cat si femei.

Vezi si: ATENTIE! Caz fara precedent in Moldova! Cel mai dificil caz de hemofilie din ultimele doua decenii! Un tanar a fost la un pas de moarte, dar a fost salvat de medicii ieseni

Ce este boala Castleman?

Boala Castleman a fost descrisa pentru prima data in anii1954 si 1956 de catre Benjamin Castleman, ca o marire de volum benigna, localizata, a ganglionilor limfatici. Maladia reprezinta un interes continuu atat in aspect clinic, cat si stiintific. Pe parcursul a catorva decenii, datorita investigatiilor clinice, paraclinice si biomoleculare, au fost identificate unele aspecte ale acestei maladii, insa etiologia si patogeneza ei au ramas neelucidate. Boala Castleman este o afectiune rar întâlnita care implica înmultirea excesiva a celulelor din sistemul limfatic care combat îmbolnavirile. Aceasta se poate produce în forma localizata sau raspândita. Simptomele pentru tipul unicentric (n.r. – localizat) sunt senzatiile de apasare la nivel toracic sau abdominal, ganglion inflamat la nivelul gâtului, axilei sau inghinal, febra, transpiratii nocturne, slabiciune musculara, dar si pierdere in greutate. In cazul afectiunii multicentrice, simptomele pot fi ganglioni limfatici inflamati, febra, transpiratii nocturne, pierdere în greutate, pierderea apetitului, slabiciune musculara, ficat marit si splina marita. O diagnosticare tarzie poate provoca decesul pacientului.loading...

Adauga un comentariu