Actualitate

CAZ unic intr-o mare universitate din Iasi. Este vorba de cateva milioane bune de euro – GALERIE FOTO

Publicat: 19 sept. 2016

@ Conducerea unei mari universitati de stat din Iasi este la un pas sa dea cea mai mare lovitura academica din Romania! @ Peste 8 milioane de euro, din fonduri structurale europene, vor fi investite intr-un mega-laborator de cercetare in domeniul virusologiei @ Totul va duce la dezvoltarea unui Centru regional de cercetare avansata capabil sa efectueze cercetare interdisciplinara, aplicata si experimentala privind microorganismele înalt patogene cu potential de raspândire în masa, bolile infectioase, rezistenta microbiana la medicamente, siguranta microbiologica a alimentelor, rezultatele obtinute având menirea de a îmbunatati sanatatea animalelor, omului si mediului

Vestea finalului de an in mediul invatamantului superior iesean! Astfel, rectorul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Ion Ionescu de la Brad din Iasi, anume prof. univ. dr. ing. Vasile Vantu, a anuntat ieri, la deschiderea anului academic, castigarea unui proiect de peste 8 milioane de euro, din fonduri structurale europene, ce vor fi investite intr-un mega-laborator de cercetare in domeniul virusologiei.

Citeste si:  Tehnologie ca in Star Trek la Agronomie – GALERIE FOTO si VIDEO

„Suntem foarte aproape de a finaliza centrul destinat cercetarilor pe zona industriei alimentare, care va fi amplasat langa universitate. Este vorba de o investitie importanta, unde se vor dezvolta trei specializari educationale, laboratoare, sali de cursuri si alte sase sali de micro-productie. Mai departe, as vrea sa fac un anunt legat de dezvoltarea unui proiect destinat realizarii unui centru de virusologie. Acesta are o valoare de 8 milioane euro, in urma unui proiect castigat de noi pe un program finantat prin fonduri structurale europene”, a dezvaluit profesorul Vantu.

Centru Regional de Cercetari Avansate pentru Boli Emergente, Zoonoze si Siguranta Alimentara

Concret, este vorba de infiintarea Centrului Regional de Cercetari Avansate pentru Boli Emergente, Zoonoze si Siguranta Alimentara – ROVETEMERG. Acesta a fost selectat pentru finantare în urma competitiei din cadrul „Axei prioritare 1. Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare în sprijinul competitivitatii economice si dezvoltarii afacerilor, Actiunea 1.1.1 Mari infrastructuri de CD”, cu o valoare aprobata a asistentei financiare nerambursabile de 35.721.700 lei.

Citeste si:  La USAMV se discuta despre biotehnologiile moderne si organisme modificate genetic

„Scopul proiectului ROVETEMERG este de a dezvolta un Centru regional de cercetare avansata, capabil sa efectueze cercetare interdisciplinara, aplicata si experimentala, privind microorganismele înalt patogene cu potential de raspândire în masa, bolile infectioase (re)emergente si rare, rezistenta microbiana la medicamente, siguranta microbiologica a alimentelor, rezultatele obtinute având menirea de a îmbunatati sanatatea animalelor, omului si mediului, în spiritul conceptului One Health. Implementarea proiectului se va desfasura pe parcursul a 36 de luni si va conduce, printre altele, la îmbunatatirea infrastructurii de la USAMV Iasi prin modernizarea si amenajarea unei unitati BSL3 (nivel de biosecuritate 3) si a uneia de nivel BSL2, ce vor cuprinde sapte laboratoare, dotate cu echipamente, instrumente si software «state of the art». Centrul va facilita cooperarea dintre universitate, întreprinderi si furnizorii de servicii de sanatate din regiunile de dezvoltare N-E si S-E, regiuni situate de-a lungul frontierei de est a României si implicit a Europei. Totodata, acesta va asigura premisele cresterii calitatii si diversificarii ofertei de servicii inovative, stimulând astfel cererea de inovare din partea agentilor economici din zona de est a României si transferul tehnologic activ. Noua infrastructura de cercetare, amenajata si dotata la standarde europene, va atrage în activitatea de CDI tineri cercetatori si specialisti de înalta calificare, în special dintre doctoranzi si postdoctoranzi, precum si cercetatori din strainatate”, a oferit informatii si prof. univ. dr. ing. Gheorghe Savuta, decanul Facultatii de Medicina Veterinara a USAMV si coordonatorul proiectului.

De precizat ca, in urma implementarii proiectului, vor fi posibile cercetari ce vor viza diverse aspecte ale identificarii si combaterii factorilor de risc pentru sanatate, precum si relatia dintre sanatatea animalelor, alimente si sanatatea publica.

Citeste si:  Tehnologii moderne in agricultura, prezentate la USAMV

Citeste si:  Pe aici trec zilnic mii de oameni. Schimbare totala a celui mai vizitat loc din Iasi – FOTO EXCLUSIV

Comentarii
  • Abia acest articol in care este „implicat” prof. univ. dr. med.vet.. Gheorghe SAVUTA, decanul Facultatii de Medicina Veterinara a USAMV Iasi, initiatorul si coordonatorul acestui proiect este pentru prima pagina si nu cel de ieri in care i-ati denigrat imaginea ca a fost implicat intr-un accident rutier prezentand informatia foarte denaturata. Consider ca este mare diferenta intre a „ucide un om” si a fi implicat intr-un accident rutier cu victime, dar fara sa fii vinovat! Inca odata RUSINE pentru articolul de ieri BZI Iasi, sunteti o pacoste pentru ieseni! FELICITARI d-le profesor, toata admiratia pentru tot ce faceti!

  • Nenea Hutanu alt titlu articolului lui matale nu ai găsit???? „Caz unic” ??? Cine te a invatat sa scrii asa frumos si bine documentat? Va faceți de ras cu astfel de titluri si de articole! Asigurații de corectitudinea informațiilor pe care le dețineți! Hsl de jurnalism. GAZETA DE HORLESTI!

Adauga un comentariu