Eveniment-Social

Cazul Topoleski – o drama cu vinovati inca nepedepsiti

Publicat: 26 ian. 2000

•Unul dintre cele mai dramatice accidente de munca, cazul Topoleski, a socat opinia publica in 1997 prin gravitatea si prin urmarile sale: un mort si doi raniti. Din cei doi raniti, unul a ramas invalid pe viata, dupa toate eforturile disperate ale medicilor de a-l salva. Celalalt ranit a murit la un an de la tragedie.

La 22 de ani, o explozie a schimbat viata unui tanar

La numai 22 de ani, destinul nu i-a mai suras lui Narcis Topoleski, zadarnicindu-i toate planurile si destramandu-i visele de adolescent. „In jurul orei 11.20, stateam la masa, in apropiere de cazanul care avea focul facut de fochist. Am auzit cum cazanul plesneste; in acel moment am incercat sa fug afara dar nu am avut timp – m-a lovit tabla care s-a desprins din cazan si am fost improscat cu abur. Dupa aceea nu-mi amintesc nimic”.

Aceasta este declaratia lui N.T., data pe 8 noiembrie 1997, de pe patul spitalului. Au urmat zile ingrozitoare, cu zeci de interventii medicale (care continua si in prezent, Narcis fiind imobilizat la pat) pentru a-i imbunatati starea sanatatii. Cum s-a intamplat de fapt tragedia aflam din rechizitoriul politiei: „In toamna anului 1997, firma al carui director este Trifan Stefan a preluat in subantrepriza lucrarile pentru repararea unui cazan de apa calda de la scoala din satul Horlesti, comuna Rediu. in proprie initiativa, T.S. a schimbat solutia prevazuta initial in proiectul de reparatie a vechiului cazan si a procurat, conform facturii nr. 269657 din 6 octombrie 1997, un cazan tip de la SC Incom SA Iasi. Proiectantul SC Procodentis SRL si ISJ nu au fost anuntati de schimbarea solutiei initiale. Au fost facute probe de functionare a cazanului si, desi prezenta unele disfunctionalitati, lucrarile au fost continuate. Pe 5 noiembrie 1997, in jurul orei 12.00, s-a produs explozia camasii exterioare a cazanului, fapt ce a dus la accidentarea grava a numitilor Hreapca Gheorghe si Topoleschi Narcis. Hreapca Gheorghe a decedat la 11 noiembrie 1997, in urma insuficientei cardiocirculatorii consecutive socului postcombustional. SC Santier 1 Instalatii Montaj SRL nu avea autorizatia de functionare din punct de vedere a protectiei muncii”.

Executantul lucrarii se recunoaste in afara legii

„In ziua de 5 noiembrie 1997, in jurul orei 11.30, am terminat de mancat la masa de langa centrala termica si am plecat spre tabloul electric. Nu am ajuns insa la tablou cand s-a produs o explozie; mi-am pierdut cunostinta si m-am trezit afara la cativa metri de centrala termica. Langa mine erau cei doi, Hreapca Gheorghe si Topoleski Narcis”, declara la acea data Jinga Gheorghe, electrician, martor ocular si victima a accidentului. Jinga a murit la nici un an din cauza efectelor exploziei.

Hreapca Gheorghe a decedat pe 11 noiembrie 1997, la cateva zile dupa internare. Concluziile certificatului medico-legal sunt clare: moarte violenta, datorata insuficientei cardiorespiratorii postcombustionale, arsuri pe 55% din suprafata corporala.

Din declaratia lui Trifan Stefan, director la SC Santier 1 Instalatii Montaj SRL, citam: „Pe 5 noiembrie 1997 am fost informat ca s-a produs un accident la instalatia de incalzire de la scoala din Horlesti unde aveam lucrare, victime fiind Hreapca Gheorghe si Topoleski Narcis. M-am deplasat imediat la spital. M-am interesat de medicamentele necesare, care nu se gaseau in farmacia spitalului.

Mentionez ca nu am autorizatie de functionare din punct de vedere al protectiei muncii si nici personal autorizat MLPAT”.

Procesul verbal incheiat pe 24 noiembrie 1997 de catre ISTPM Iasi, prin inspectorul Eduard Paduraru, concluzioneaza clar: vinovatia apartine in cea mai mare parte SC Santier 1 Instalatii Montaj SRL, motiv pentru care impotriva directorului societatii sesizam Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi pentru a lua masurile ce se impun. De asemenea, accidentele suferite de victime sunt inregistrate ca accidente de munca”.

Un dosar, trei ani de asteptari, nici o solutie

Acestea sunt doar concluzii tehnice. Dosarul a fost definitivat de abia la inceputul lui 1999 si a luat drumul Judecatoriei. Procesul dureaza si astazi, cu amanari si justificari, justitia romana nefiind capabila sa opreasca tegiversarile si sa dea o decizie corecta si clara in acest caz. Responsabilii tragediei se cunosc foarte bine si sunt dovediti cu acte in regula. Pana la sentinta finala, Narcis Topoleski va ramane imobilizat intr-un pat de spital si va primi in continuare un ajutor de invaliditate de gradul I, asteptand sa i se faca dreptate.loading...

Adauga un comentariu