Economic Local

Cazurile de pestă porcină la mistreți, în creștere, în Iași. Specialiștii din cadrul DSVSA și Direcția Silvică iau măsurile necesare pentru stoparea răspândirii virusului

Publicat: 20 apr. 2021
Porci mistreți din pădurile din Iași
Reprezentanții DSVSA urmăresc pe teren aplicarea programelor de măsuri specifice în localitățile vizate și pe fondurile cinegetice din zonele afectate

În perioada 9 -15 aprilie 2021 au fost descoperiți în Iași 202 mistreți morți, iar alți 30 au fost vânați, în condițiile în care numărul de cazuri de pestă porcină africană la mistreți este în creștere. Specialiștii din cadrul DSVSA și Direcția Silvică au vânat sute de animale pentru a stopa răspândirea virusului. Alte 6 focare sunt active în gospodăriile din mai multe comune din Iași

Numărul de cazuri de pestă porcină africană la mistreți a crescut în ultimele luni în Iași, astfel că specialiștii din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) și Direcția Silvică au demarat acțiuni prin care vânează aceste animale care pot răspândi virusul. În ultima săptămână au fost descoperiți 202 mistreți morți și alți 30 au fost vânați, sute de animale din pădurile Iașului fiind ucise de specialiști în ultimele 6 luni pentru a limita răspândirea virusului pestei porcine africane (PPA).

În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor. De asemenea, alte 6 focare de pestă porcină sunt în 6 comune din Iași, descoperite în gospodăriile din mediul rural. Medicii sanitar-veterinari au luat măsurile necesare pentru ca cele 6 focare să fie stinse până la sărbătorile pascale. În țară au fost înregistrate, în ultima săptămână, 397 de focare de PPA, fiind afectat un număr de 112.920 de porcine (animale afectate din focarele active).

Ultimul focar de pestă porcină africană din gospodăriile ieșenilor a fost descoperit în comuna Hălăucești

Primul focar de pestă porcină din acest an a izbucnit în Costuleni, județul Iași, unde au fost descoperiți 3 porci domestici infectați cu virusul PPA în luna martie 2021. A doua zi, pe un teren de vânătoare din vecinătate, a fost găsit un porc mistreț mort confirmat cu PPA. După câteva zile, la Răducăneni au fost descoperite 6 animale care au fost afectate de aceeași boală. Alte 3 focare de pestă porcină au fost descoperite în comunele din Iași, două noi focare fiind în comuna Răducăneni.

Printre măsurile dispuse de specialiștii din Iași în combaterea răspândirii pestei porcine sunt efectuarea inspecțiilor sau a patrulărilor zilnice de către gestionarii fondurilor cinegetice pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi. Medicii veterinari din județ vor fi anunțați despre cazurile de mistreți găsiți morți, iar recoltarea probelor de la mistreții împușcați sau găsiți morți se va face de către medicul veterinar oficial sau de personalul tehnic instruit al gestionărilor fondurilor cinegetice, în condiții de biosecuritate severe.

Pesta porcină africană poate fi transmisă ușor de porcii mistreți către animalele din gospodăriile ieșenilor

În decursul anul 2020, în județul Iași, pesta porcină africană a afectat un număr de 462 de animale domestice, în 31 de focare apărute în gospodării. Ca urmare a aplicării planurilor de măsuri specifice, dispuse prin intermediul Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB), de medicii veterinari și specialiștii din cadrul DSVSA Iași, toate aceste focare erau eradicate la data de 31 decembrie 2020, însă, în acest an, au apărut 6 noi focare de pestă porcină africană, ultimele 4 focare fiind înregistrate în luna aprilie 2021.

Pesta porcină africană este extrem de contagioasă și poate fi răspândită prin contact direct cu porci infectați, fluide biologice provenite de la porcii contaminați și prin contact indirect prin intermediul echipamentelor agricole, camioanelor sau oamenilor care au venit în contact cu animalele bolnave. Analizele anchetelor epidemiologie efectuate în focarele active arată că transmiterea bolii a fost făcută prin nerespectarea măsurilor de biosecuritate și a restricțiilor de mișcare ale animalelor, administrarea în hrana suinelor a resturilor alimentare.

Fermierii cu ovine trebuie să verifice la primărie sau la medicul veterinar dacă se află într-o comună unde sunt focare de PPA

Medicii veterinari avertizează că fermierii cu ovine nu pot transporta animalele din și înspre comunele din Iași unde sunt focare de pestă porcină africană. Mișcarea mieilor destinați sacrificării se va face cu respectarea prevederilor europene. Acestea presupun că „în zona de protecție nu pătrunde nicio altă specie de animal domestic și nici nu poate ieși din aceasta” și că în zona de supraveghere „nicio altă specie de animal domestic nu poate pătrunde sau ieși din exploatație fără autorizarea autorității competente în următoarele 7 zile de la stabilirea zonei”. Potrivit specialiștilor din cadrul DSVSA Iași, fermierii cu ovine pot vinde mieii la poarta fermei doar dacă au aviz de la specialiștii instituției. De asemenea, pot să vândă mieii în centre temporare de sacrificare din piețele din Iași în perioada premergătoare sărbătorilor pascale.:

Comentarii
Adauga un comentariu