Actualitate

CCR a declarat că este neconstituţională obligativitatea purtării măștii de protecție! Prima reacție a lui Alexandru Rafila

Publicat: 16 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
CCR a declarat că este neconstituţională obligativitatea purtării măștii de protecție Prima reacție a lui Alexandru Rafila
Alexandru Rafila susține că decizia CCR nu poate fi contestată și că va fi pusă în aplicare în curând

Curtea Constituţională a României (CCR) a dat o decizie supriză. Judecătorii au decis că este neconstituţional obligativitatea purtării măștii de protecție în exterior. Această decizie, odată ce va fi publicată în Monitorul Oficial, ar duce automat la anularea legii. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății are o primă reacție în acest caz.

Vă aducem aminte faptul că au existat mai multe reglementări referitoare la purtarea măștii în spatiile exterioare. Iniţiat, obligativitatea a fost emisă neținând cont de felul măștii, iar ulterior Guvernul a interzis măștile textile. Au fost date zeci, mii de amenzi pentru românii care au fost prinși fără mască.

Alexandru Rafila, reacție la decizia CCR privind purtarea măștii de protecţie

Intervenit în cadrul unei emisiuni TV, Alexandru Rafila a declarat faptul că masca de protecție protejează mai eficient împotriva COVID-19 decât vaccinurile. Decizia CCR referitoare la obligativitatea măștii de protecție în spaţiul exterior va trebui respectată. Acesta menționează că e de bun simţ ca atunci când intrăm în contact cu o persoană să purtăm mască de protecție. De altfel, ministrul Sănătății atrage atenţia asupra faptului că există o lege care trebuie respectată și care nu a fost afectată de decizia magistraților, cea care face referire la purtarea măștii de protecție în spațiile interioare:

„Nu o folosim neapărat că avem o depoziție legală, ci pentru că avem responsabilitate pentru sănătatea proprie şi pentru cei cu care intrăm în contact. Mi se pare de bun simț. Nu pot să spun cum este situaţia din punct de vedere juridic, dar în mod evident în momentul în care o Ordonanță este declarată neconstituțională de către Curte decizia trebuie respectă. Mai există o prevedere legală într-o lege care se referă la utilizarea măştii de protecţie în interior care rămâne valabilă.

În ceea ce privește utilizarea în spațiile libere, întradevăr odată cu publicarea hotărârii CCR utilizarea în exterior nu va mai fi obligatorie. (…) Masca este mai eficientă, poate, în acest moment chiar decât vaccinarea în limitarea infecției nu cred că ar trebui să constituie un impediment pentru cineva. Nu o folosim neapărat că avem o depoziție legală, ci mai degrabă pentru că avem responsabilitate pentru sănătatea proprie. (…) a explicat Alexandru Rafila pentru antena3.ro.

Ce se întâmpla, după decizia CCR, cu amenzile luate de românii care nu au purtat mască de protecție

Cu toate că CCR a deciz marți că decizia referitoare la obligativitatea măștii de protecție în spaţiul exterior este neconstituțională, asta nu înseamnă automat că vom putea ieși din casă fără mască. Așadar, există o perioadă în care actuala lege îşi va face în continuare efectele. Cel puțin până când CCR va publica motivația, iar decizia va fi publicată în Monitorul Oficial. Oricum, situația amenzilor luate de către români este destul de incertă. Nu este clar dacă acestea vor fi anulate, dar unele voci juridice spun faptul că amenzile luate și plătite nu vor putea fi contestate.

În schimb, cei care au luat amenzi şi care incă nu le-au plătit vor putea să se îndrepte către o instanță şi sunt șanse mari ca aceștia să câștige procesul.

CCR a constatat, marţi, că este neconstituţională Ordonanţă de urgenţă a Guvernului 192/2020 prin care se instituia obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

Adauga un comentariu