National

CCR a respins legea privind reorganizarea ANAF

Publicat: 21 mai 2019
1

Curtea Constitutionala a admis, astazi, obiectia de neconstitutionalitate formulata de catre partidele de Opozitie cu privire la legea pentru modificarea OUG 74/2013 privind unele masuri pentru imbunatatirea si reorganizarea activitatii ANAF si completarea unor acte normative.
Prin urmare, Legea pentru modificarea ordonantei de urgenta care vizeaza reorganizarea activitatii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) urmeaza sa se reintoarca in Parlament pentru a fi pusa in acord cu decizia Curtii.
Mai multi parlamentare ai PNL, USR, PMP si Pro Romania au sesizat CCR, pe 5 martie, in legatura cu modificarea OUG 74/2013.

Infrangere pentru PNL. Judecatorii CCR au respins sesizarea care il scotea din joc pe Florin Iordache

Semnatarii sesizarii fac referile la doua articole din Constitutie cel care spune „Nicio cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fara stabilirea sursei de finantare” si prevederea care arata ca „in cazul in care o initiativa legislativa implica modificarea prevederilor bugetului de stat sau a bugetului asigurarilor sociale de stat, solicitarea informarii (n.n. Guvernului) este obligatorie”.
Prin urmare, din coroborarea celor doua dispozitii constitutionale, rezulta necesitatea ca orice initiativa legislativa cu implicatii bugetare sa fie dezbatuta cu informarea prealabila a Guvernului, care trebuie sa se pronunte asupra oportunitatii economice si financiare a acesteia.

Adoptarea unei initiative legislative cu impact bugetar in lipsa unui punct de vedere al Guvernului si, pe cale de consecinta, fara stabilirea sursei de finantare, poate duce la imposibilitatea aplicarii actului normativ din lipsa de fonduri bugetare”, sustin parlamentarii Opozitiei in textul sesizarii formulate la CCR.

De asemenea, reprezentantii Opozitiei argumenteaza ca reglementarile proiectului de lege pentru modificarea OUG 74/2013 privind reorganizarea activitatii ANAF contine reglementari incomplete de natura sa afecteze eficienta actului normativ.

Partidele de Opozitie vorbesc si despre prevederile care stabilesc ca „pentru litigiile aflate pe rolul instantelor judecatoresti, indiferent de faza de judecata, Agentia si/sau directiile judetene ale finantelor publice, respectiv a municipiului Bucuresti, dupa caz, se subroga in toate drepturile si obligatiile aferente si dobandesc calitatea procesuala a directiilor generale ale finantelor publice din care s-au divizat”, fara a prevedea criterii minimale in functie de care sa se poata stabili identitatea continuatorului directiei regionale a finantelor publice aflata in litigiu.

Astfel, pe de o parte, textul nu permite delimitarea categoriilor de litigii in care calitatea de continuator ar urma sa apartina Agentiei de cele in care aceasta calitate ar reveni directiilor judetene si, pe de alta parte, nu sunt prevazute criterii in functie de care sa se stabileasca directia judeteana indrituita sa continue litigiul pendinte”, completeaza sursa mentionata.

Sesizarea a fost semnata de 104 deputati ai partidelor PNL, USR, PMP si Pro Romania.

Camera Deputatilor a adoptat, decizional, pe 27 februarie, legea pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.74/2013 privind unele masuri pentru imbunatatirea si reorganizarea activitatii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Adauga un comentariu