National

CCR arunca in aer CSM: Mandatul membrilor expira la aceeasi data pentru toti

Publicat: 02 iun. 2016
1

Curtea Constitutionala a anuntat, joi, ca a declarat neconstitutionala interpretarea data de Senat cu privire la validarea unor mandate ale unor membri CSM.

Mai exact, este vorba despre legea prin care 8 membri ai Consiliului au fost validati cu mandate pline de 6 ani, desi au venit pentru restul de mandat, inlocuind alti membri in exercitarea mandatului.

Dupa decizia Curtii, mandatele celor 8 magistrati vor inceta in acest an, la fel ca in cazul celorlalti membri CSM carora li se incheie mandatul la termen, au explicat specialisti in drept.

“Prin urmare, avand in vedere trasatura Consiliului Superior al Magistraturii de organism colegial, mandatul membrilor sai expira la implinirea termenului de 6 ani, deci la aceeasi data pentru toti membrii. Cu alte cuvinte, persoanele care dobandesc calitatea de membru al Consiliului pe parcursul termenului de 6 ani, ocupand un loc vacant in cadrul organismului colegial, isi vor indeplini atributiile legale si constitutionale de la data validarii sau alegerii in functie, dupa caz, pentru restul de mandat ramas pana la expirarea acestui termen. Orice interpretare contrara, in sensul ca fiecare membru al Consiliului Superior al Magistraturii poate fi validat sau ales pe un mandat intreg de 6 ani, care curge individual, independent de mandatele celorlalti membri, este neconstitutionala”, se arata in comunicatul CCR.

Asociatia „Forumul Judecatorilor din Romania” arata, dupa decizia Curtii Constitutionale privind mandatul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, ca demisia din functia de presedinte al CSM ar reprezenta „o reactie fireasca” , se arata intr-un comunicat.

„Asociatia „Forumul Judecatorilor din Romania” solicita presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii sa isi asume intreaga raspundere pentru situatia creata in urma demersurilor individuale, sub forma unor „scrisori”, prin care a determinat Senatul Romaniei sa modifice intempestiv si netransparent modalitatea de interpretare si aplicare a legii cu privire la durata mandatului membrilor CSM. (…) Demisia din functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii ar reprezenta o reactie fireasca in urma gravelor consecinte ale Hotararii Senatului din 7 martie 2016 asupra alegerilor care ar fi trebuit organizate in aceasta perioada si care au fost suspendate ca urmare a hotararii Curtii de Apel Bucuresti, toti judecatorii acestei instante fiind acuzati de partinire prin formularea unei cereri de stramutare halucinante, respinse de Inalta Curte de Casatie si Justitie”, se arata intr-un comunicat al FJR.

De asemenea, FJR acuza lipsa de reactie publica a membrilor CSM fata de aceasta situatie.

Asociatia „Forumul Judecatorilor din Romania” sustine ca, daca nu ar fi existat o reactie a unor asociatii profesionale, atunci aceasta „ilegalitate” ar fi produs efecte pe termen nedefinit.

Adauga un comentariu