National

CCR: Cererile pentru nefrecventarea orelor de religie nu mai sunt obligatorii

Publicat: 12 nov. 2014
1

Curtea Constitutionala a Romaniei a constatat, miercuri, ca nu mai sunt obligatorii cererile pentru nefrecventarea orelor de religie, judecatorii apreciind ca cei care doresc sa urmeze cursurile acestei discipline trebuie sa faca o solicitare in acest sens.

CCR a constatat ca sunt neconstitutionale dispozitiile art. 9 alin.2 teza intai din Legea invatamantului 84/1995 si ale art. 18 alin. 2 teza intai din Legea educatiei nationale 1/2011.

Art.9 alin. (2) din Legea invatamantului 84/1995 prevede: „La solicitarea scrisa a parintilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz situatia scolara se incheie fara aceasta disciplina. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina”.

Art.18 alin.(2) din Legea educatiei nationale stabileste : „La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina”.

Decizia CCR este definitiva si general obligatorie.

Comentarii
  • Ce vor face unii elevi cand unii dintre colegii lor au ora de religie?
    Bat trotuarul?
    Cine se gandeste la aceste probleme practice? Cine asigura siguranta acestor elevi?

  • RELIGIA O FAC PATINTII CU COPII DUCANDU-I LA BISERICA.La biserica copii il gasesc pe Dumnezeu impreuna cu parintii sau bunicii. Scoala e laica si nu un loc de discriminare intre copii din cauza religiei.Copii ajung sa se urasca intre ei din cauza ca unii sunt ortodocsi,altii catolici,altii evanghelisti etc.

Adauga un comentariu