National

CCR declara neconstitutional un alineat din Codul de Procedura Penala

Publicat: 09 iun. 2015

Curtea Constitutionala a Romaniei declara neconstitutional un alineat din Codul de Procedura Penala despre contestatie.

In 9 iunie, plenul CCR a dezbatut exceptia de neconstitutionalitate a articolului 4884, alineatul 5 din Codul de Procedura Penala, care prevede: „Contestatia se solutioneaza prin incheiere, in camera de consiliu, fara participarea partilor si a procurorului”.

Judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei au admis exceptia de neconstitutionalitate, cu majoritate de voturi. CCR a constat ca solutia legislativa potrivit careia contestatia privind durata procesului penal se solutioneaza „fara participarea partilor si a procurorului” este neconstitutionala.

Decizia este definitiva, general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat CCR, Judecatoria Constanta-Sectia Penala.

Avocatul Lucian Bolcas a declarat ca „Este corecta decizia si este de remarcat ca noul Cod de Procedura Penala este impanzit de o serie intreaga de dispozitii care dau curs arbitrarulului judecatorilor, care nu poate sa fie cenzurat”.

Avocatul a mai precizat ca este o „violare a articolului 6 din Conventia Europeana a drepturilor omului”, care prevede ca orice persoana are drept la judecarea in mod echitabil. Lucian Bolcas a mai subliniat ca „este important de remarcat ca si in materie civila exista asemenea hotarari care se pot lua de judecatori fara participarea partilor” si ca „pe baza principiilor acestei decizii si a altora trebuie revizuita intreaga procedura noua care a fost instituita prin aceste coduri, si cel de procedura penala si cel de procedura civila”.loading...

Adauga un comentariu