National

CCR ingreuneaza constructiile mansardelor

Publicat: 21 feb. 2012
1
Blocaj, din nou, pe piata constructiilor de mansarde. Curtea Constitutionala a emis o decizie prin care legea ce permitea instrainarea partilor comune cu acordul a doua treimi din proprietarii unui bloc este declarata neconstitutionala, informeaza ziare.com. 
Decizia poate ingreuna construirea de mansarde, in special din cauza celor care se opun sa isi vanda cota parte din proprietate. 
Dupa ce, in 2010, Parlamentul stabilea ca, daca doua treimi dintre locatarii unui imobil semneaza ca sunt de acord ca peste terasa blocului sa se construiasca apartamente mansardate, santierul poate fi deschis, acum, Curtea Constitutionala ingreuneaza, din nou, intreg procesul. Parlamentul intervenise in 2010 cu aceasta modificare tocmai pentru ca era nevoie de unanimitate din partea proprietarilor, ceea ce fie oprea definitiv demersurile, fie le taragana.
Pe de alta parte, insa, avocatii dau dreptate Curtii Constitutionale: „decizia Curtii Constitutionale este logica, pentru ca, prin instrainarea spartilor comune cu acordul a doua treimi, se incalca dreptul la coproprietate”, dupa cum spune avocatul Anton Trailescu.
Trailescu atrage atentia asupra modului in care trebuie sa se faca vanzarea partii comune, in asa fel incat sa se evite situatiile conflictuale. „Decizia de instrainare poate fi luata in cadrul unei sedinte a asociatiei de proprietari si fiecare isi poate exprima acordul printr-o semnatura pe un tabel. Vanzarea propriu-zisa a cotei parti se poate face numai prin acord individual dat in fata notarului”, a explicat avocatul Anton Trailescu. 
Noua legea poate duce in situatiile in care, spre exemplu, dintr-o asociatie de 20 de proprietari, 19 ar vrea sa vanda terasa, dar sa existe un proprietar care sa refuze. Unii avocati sustin ca exista posibilitatea ca proprietarul aflat in minoritate sa fie chemat in judecata pentru „obligatia de a face”.
„Daca unul din locatari s-ar opune, s-ar putea merge in instanta. Dreptul e pana acolo unde se aduce atingere celuilalt. Daca unul dintre ei se opune fara un motiv temeinic, poate fi considerat un abuz de drept”, a spus avocatul Maria Cimpu. 
De aceeasi parere este si avocatul Radu Zandomeni, specializat in litigii civile. Avocatul sustine ca in instanta pot fi cantarite argumentele aduse de fiecare proprietar in parte, iar in cazul in care se dovedeste ca proprietarul care se opune nu are o motivatie intemeiata, judecatorul il poate obliga sa isi vanda partea de proprietate. 
Avocatul Cristian Clipa, sustine, insa, ca un proprietar care refuza sa instraineze cota ce ii revine nu poate fi obligat de nimeni sa isi vanda proprietatea. 
Comentarii
  • Intr-un condomoniu, nu numai vinzarea, ci insasi actionarea asupra partilor comune , chiar cu acordul majoritatii , este ilegala. Legile asociatiilor de proprietari confunda dreptul de proprietate cu dreptul de asociere. Ca sa spargi plansee si pereti ca sa-ti pui centrala trebuie sa ai acordul, prin notariat, al tuturor coproprietarilor. Mansardele sint interzise si din punct de vedere tehnic.Amenda si, jos cu ele ! Cu toate ! .

  • In sfarsit se reintra in legalitate,astia cu mansardele au venir cu propunere de demolare a acoperisului nostru si construirii unei mansarde in schimbul izolarii blocului…acum o sa-i trimit sa-si faca mansarda pe capul lu tat-su….

Adauga un comentariu