National

CCR, lovitura pentru MAZARE: Trecerea de actiuni de la port catre Consiliul Local, NECONSTITUTIONALA

Publicat: 16 oct. 2014

Curtea Constitutionala (CC) a decis, joi, ca este neconstitutionala trecerea la Consiliul Local Constanta a unui pachet de peste 1,3 milioane de actiunile detinute de stat la Administratia Porturilor Maritime Constanta, ceea ce reprezinta 20% din capitalul social, scrie Mediafax.

CC a admis astfel exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului cu privire la dispozitiile Legii 216/2008 privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 1.369.125 de actiuni detinute de stat la Compania Nationala „Administratia Porturilor Maritime” Constanta catre Consiliul Local al Municipiului Constanta.

Citeste si Ioan Rus: Statul ar trebui sa pastreze minim 50% plus o actiune la Portul Constanta

Avocatul Poporului arata, in sesizare, ca prin actul normativ criticat se aduce atingere dreptului de proprietate al statului si al unitatilor administrativ-teritoriale, astfel cum este prevazut de articolul 136, alineatul 2 din Constitutie, intrucat titularii dreptului de proprietate nu pot fi decat statul si unitatile administrativ-teritoriale, respectiv comune, orase, municipii si judete, iar nu consiliile locale sau consiliile judetene, care sunt autoritati deliberative.

Citeste si Basescu: In urma transferului unui pachet de actiuni catre Primarie, statul va pierde pachetul

In prezent, Ministerul Transporturilor este actionar majoritar la Administratia Porturilor Maritime Constanta, cu 60%, iar Fondul Proprietatea si Primaria Constanta detin fiecare cate 20% din capital.

Guvernul si Primaria Constanta vor ca Ministerul Transporturilor sa cedeze 13% din actiuni Consiliului Local si sa listeze pe bursa un pachet de 14% din titluri. Posibilitatea cresterii participatiei Primariei Constanta a starnit numeroase critici din partea operatorilor portuari si a sindicatelor din port, dar si in mediul politic de la nivel central.

Citeste si Radu Mazare: Traian Basescu isi apara milionarii din port

Premierul Victor Ponta declara, in 12 august, ca transferul de actiuni de la Portul Constanta la municipalitate este un proiect care va fi dus la bun sfarsit.

Mai multe pe Mediafaxloading...

Adauga un comentariu