Curiozitati

Ce a descoperit un fotograf roman la Cernobil: „Iti creeaza un sentiment ciudat”

Publicat: 04 oct. 2019

Pasiunea pentru arta fotografiei nu are limite. O demonstreaza un tanar din Cluj care a surprins in imagini inedite orasul Prypiat, parasit in urma cu mai bine de 30 de ani, dupa explozia centralei nucleare de la Cernobil.

Recent a fotografiat si satul Geamana din Alba, transformat in lac de decantare dupa ce in zona s-a extras cupru.

Se spune ca fotografiile fac cat 1000 de cuvinte. Iar Cristian Lipovan din Cluj are un proiect prin care de mai multi ani viziteaza locuri de mult abandonate pentru a le readuce la viata prin imagini. A fost de doua ori la Cernobil, un loc de care multi se feresc, iar fotografiile surprinse sunt mai mult decat graitoare.

Cristian Lipovan, fotograf: “Sunt multe, insa vreau sa zic, la Cernobil m-au impresionat foarte mult gradinitele, cum erau toate lucrurile la voia intamplarii, lucrurile copiilor. In scoli iarasi, bancile cu caiete, laboratoarele cu tot felul de chestii pe birouri. Iti creeaza un sentiment foarte ciudat pe care nu il poti trai, numai acolo. La anul vreau sa merg la Fukushima”.

In Romania a fotografiat locuri controversate despre care prea putini vorbesc. De pilda satul Geamana din judetul Alba. Aici 1000 de persoane au fost stramutate in urma cu 40 de ani, iar locul a fost transformat intr-un iaz imens de decantare pentru exploatarile de cupru din imprejurimi.

Cristian Lipovan: “Dupa cum se poate vedea in aceasta fotografie mormantul este inca afara, asta e in 2017, iar in alte cadre se poate vedea cum lacul a ajuns la jumatate, iar in 2019 e scufundat in totalitate”.

Imaginile inedite au fost expuse la Casinoul din Cluj.

Cristian Lipovan, fotograf: “Toata seria asta de fotografii e facuta in decursul a 10 ani. In fiecare an am surprins zona si se poate vedea cum a evoluat lacul si cum au fost inghitite gospodariile. E un subiect destul de sensibil si lacul are niste culori ireale, fiind o zona foarte fotogenica, dar pe cat e de fotogenica, pe atat e si de trista”.

Tanarul fotograf spune ca vrea sa descopere si alte locuri unde s-a scris istorie.

video AICIloading...

Adauga un comentariu