Secretele istoriei

Ce a facut Nicolae Ceausescu imediat dupa cutremurul din 1977. Marturia uluitoare a unui arhitect!

Publicat: 04 mart. 2019
3

Nicolae si Elena Ceausescu se aflau in seara zilei de 4 martie 1977 intr-o vizita oficiala in Nigeria. La ora 21:22 participau la un banchet organizat in cinstea lor de generalul Olusegun Obasanjo, conducatorul statului african. Un secretar de stat din delegatia romana l-a anuntat pe presedintele tarii de seismul devastator de acasa in jurul orei 22:15.

Ce a facut Nicolae Ceausescu imediat dupa cutremurul din 1977. Marturia uluitoare a unui arhitect

Ceausescu a intrerupt banchetul, a luat legatura telefonic cu conducerea de la Bucuresti si a instituit starea de necesitate pe tot cuprinsul tarii. In cursul noptii avionul prezidential ateriza pe aeroportul Otopeni, de unde Ceausescu a plecat direct in centrul Bucurestiului sa vada blocurile prabusite din zona.

Doctorul in arhitectura Alexandru Budisteanu a fost numit de Nicolae Ceausescu arhitect-sef al Bucurestiului la 12 zile dupa cutremur, functie pe care a detinut-o 6 ani, pana in 1983. Amintirile sale din perioada aceea cumplit de trista si incarcata emotional sunt marturii uluitoare, unice, deosebit de importante in istoria Capitalei.

Cum l-a pus Ceausescu arhitect-sef al Bucurestiului dupa cutremur

Alexandru Budisteanu s-a nascut la 11 august 1928, in comuna Parlita-Targ, judetul Balti, atunci in Romania Mare, acum in Republica Moldova. Iata cum a ajuns arhitectul-sef al Bucurestiului ciuntit, fizic si sufleteste, de marele cutremur din 4 martie 1977, chiar in relatarea sa proprie: „La zece zile dupa cutremur, pe 14 martie, la fostul Palat Regal, Ceausescu a convocat o mare sedinta cu cei mai importanti constructori si arhitecti. Era de fata si tovarasa. El a prezentat un plan de urbanism cu o idee a restructurarii centrului. Nici pana in ziua de azi nu se stie cine a facut acel plan initial, sunt doar simple supozitii. La sedinta aceea am luat si eu cuvantul, am spus ca e normal sa se faca niste lucrari dupa cutremur, sa se sistematizeze orasul dupa principii noi. Atunci, tovarasa i-a dat un cot lui si i-a spus ceva. Cred ca si-a amintit ca le prezentasem orasul New York in 1970, eu fiind pe atunci functionar la ONU, dar asta-i o alta poveste…”.

Dupa doua zile a fost convocat de Ceausescu la biroul sau din fostul Palat Regal, vizavi de fostul CC si de actuala Biblioteca Nationala: „Am fost la el la birou dupa-amiaza, cand se odihnea. M-a condus un ofiter in uniforma, am asteptat cam jumatate de ora. Am stat de vorba vreo 40 de minute, parea rezonabil. Paream doi provinciali care iubeau Bucurestiul si atat. El isi aducea aminte de perioada interbelica, de Zavaidoc, parea uman. Mi-a facut o impresie buna. Zicea ca vrea sa modernizeze Capitala folosind situatia creata de cutremur si tinand seama de cerintele obiective ale dezvoltarii orasului. Mi-a propus sa fiu arhitect-sef al Capitalei si am acceptat”. Vezi in continuare marturia „vie” a amintirilor sale despre acea perioada, „cea mai importanta din viata mea”.

„La ora actuala, Bucurestiul are niste cladiri mari si niste artere mari multumita lui Ceausescu”

Il lasam pe arhitectul Alexandru Budisteanu sa-si depene uluitoarele amintiri despre Nicolae Ceausescu in perioada urmatoare evenimenmtelor amintite mai sus: „Am avut multe discutii in doi, cu Ceausescu. Era un om destept, adevarat patriot, in contradictie cu viziunea lui egoista, personala. Dar avea o viziune! El stia ca vrea ca totul sa fie cat mai grandios. La ora actuala, Bucurestiul are niste cladiri mari si niste artere mari multumita lui. Nu ar fi existat daca nu era el”.

„Din punct de vedere economic, insa, mai economicos era sa dezvolti orasul asa cum era atunci, nu sa deschizi niste bulevarde cu demolari si cu mari sacrificii. Vreau sa spun ca in acest scop se putea proceda in diferite moduri. El a avut o atitudine dura in ceea ce priveste sacrificiile, demolarile si implicarile acestui proiect”.

„Ceausescu stia perfect ce face, dar a zis ca merita, ca acesta este pretul, iar Bucurestiul va fi asa cum vrea el”

„Nu aveai voie sa il contrazici pe Ceausescu. Zburai de nu te vedeai. Cine declara ca l-a contrazis si a avut succes minte. Demolarile care au urmat au fost un rau care s-a intors spre bine, chiar daca au fost facute cu mari suferinte si cu o maniera foarte necetateneasca si dura de a trata lucrurile”.

„Ceausescu stia perfect ce face, dar a zis ca merita, ca acesta este pretul, iar Bucurestiul va fi asa cum vrea el. Trebuiau sa fie toate solutiile lui si niciodata pentru ca ar fi gresit ceva, ci pentru ca una era mai buna decat cealalta. Daca il convingeai ca o varianta este mai buna, devenea a lui si atunci se facea”.

„Eforturile s-au concentrat pe indepartarea consecintelor cutremurului. Dupa aceea a inceput sistematizarea propriu-zisa”

„Bucurestiul arata prost dupa cutremur. In afara de faptul ca era un oras destul de dezorganizat, avea unele lucruri frumoase, dar si multe lucruri amestecate, la care s-au adaugat si demolarile care au provocat mizerie si haos. S-a lucrat pe rupte. Si armata, dar si toti care puteau sa contribuie au contribuit. S-a lucrat cu un ritm foarte rapid, dictatorial”

„Reconstructia s-a miscat repede. Eforturile s-au concentrat pe indepartarea consecintelor cutremurului. Dupa aceea a inceput sistematizarea propriu-zisa, cu anumite sacrificii, facute cu orice pret, prin marele bulevard Victoria Socialismului. Ceausescu a vrut ca aceasta transformare sa mearga rapid si sa se vada ce a facut el. Si a reusit”

„Ceausescu era foarte constient de suferintele pe care a trebuit sa le produca si de criticile care i se aduceau”

„Prioritatea zero a lui Ceausescu dupa cutremur a fost reconstructia centrului civic, cu cladirea Casa Poporului si cu marele bulevard numit atunci «Victoria Socialismului», nume transformat, asa, cu haz de necaz, de bucuresteni in «Victoria Socialismului asupra poporului roman»… Pot sa spun cu certitudine ca Nicolae Ceausescu era foarte constient de suferintele pe care a trebuit sa le produca si de criticile care i se aduceau”

„Ceausescu nu era el cult, instruit la baza, dar era istet, avea istetimea aia nativa a taranului roman. A fost un element care l-a facut sa fie atent, o reactie internationala are l-a facut sa se schimbe, da, Ceausescu, in fata mea, s-a schimbat ca atitudine. Este vorba despre demolarile si reconstructia satelor. In planurile lui de sistematizare a Bucurestiului, insa, nu l-a putut influenta nimeni”

Adauga un comentariu