Actualitate

Ce a facut un sef de la o cunoscuta firma din Iasi. Toti s-au indepartat de el – FOTO, VIDEO

Publicat: 27 nov. 2014

@ A avut tot timpul functii de conducere si nu si-a inchipuit vreodata ca va ajunge aici @ Ca si cum nu ar fi fost de ajuns toate acestea, inginerul din Iasi a primit o ultima lovitura care l-a daramat complet @ Prietenii, apropiatii, toti l-au abandonat

A lucrat aproape patru ani la realizarea unui tablou care a starnit curiozitatea inclusiv a pictorilor consacrati din Iasi. Oricine a trecut pe langa acest tablou s-a oprit macar pentru cateva secunde sa-l priveasca. Unora li s-a parut ciudat, altora inspaimantator, dar totusi interesant. Autorul acestei lucrari care se afla expusa la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iasi are o poveste de viata dura, trista. A pictat tabloul pe care l-a intitulat Terra xx in sectia spitalului de la Barnova unde este internat din vara anului 2009. A fost sprijinit in realizarea acestei picturi de o prietena pe care a cunoscut-o in unitatea medicala, si ea cu inclinatii artistice. Viorel Sraier este un inginer din Iasi, in varsta de 56 de ani, care nu s-a gandit niciodata ca va ajunge sa traiasca intr-o sectie de psihiatrie poate pana in ultima clipa din viata.

„Am gasit un mod de a uita de toate”

Inainte de a fi internat la Sectia Barnova, Sraier a lucrat ca sef la una dintre cele mai cunoscute firme din Iasi. Medicii l-au diagnosticat cu tulburare afectiva bipolara, boala cunoscuta in trecut ca manie. Sraier spune ca a avut o cadere psihica care s-a repetat de mai multe ori si asa a ajuns pacient in sectia mentionata. „Toata viata am fost ambitios. Am avut numai functii de conducere in domeniul metalurgiei si apoi intr-o firma de prestigiu din Iasi. La aceasta firma aveam posibilitatea de a ocupa chiar functia de manager, dar m-am imbolnavit. Odata cu boala am fost parasit de familie. Am un copil din prima casatorie. Am pierdut tot. Am facut caderi psihice din cauza necazurilor, dar prefer sa nu le dezvalui. Prin pictura mi-am facut viata mai usoara. Am gasit un mod de a uita de toate. Am gasit o posibilitate de a face ceva. Acest tablou este cea mai mare lucrare pe care am inceput-o in 2009, dupa ce am fost internat si l-am finalizat la inceputul anului 2013. Acest tablou este o compozitie la care a contribuit si prietena mea”, a spus Viorel Sraier.

Suferinta lui se manifesta prin episoade de depresie si tristete

Vorbeste foarte putin atat despre viata lui, cat si despre cele 12 lucrari pe care le-a realizat de cand este internat. Medicii l-ar fi putut externa, dar inginerul nu mai are o locuinta. Sora si fratele l-ar gazdui doar cateva zile. Sunt singurele persoane care il viziteaza frecvent, dar nu are cu ei o legatura foarte stransa.

„Pacientul are episoade de depresie, tristete. Aceasta tulburare afectiva bipolara consta in modificarea anormala si de durata a dispozitiei afective, energiei si abilitatii de functionare a unei persoane. El nu reuseste sa se concentreze sa duca la bun sfarsit un lucru. Realizarea acestei picturi a durat atat de mult pentru ca el nu a putut lucra zilnic. Destramarea casatoriei a fost punctul culminant. Din cauza bolii nu mai dadea randament la serviciu, nu reusea sa tina ritmul. El are o legatura cu viata lui, prefera sa stea inchis, sa nu se exteriorizeze. Este un pacient care iese rar afara, in curtea spitalului. Cand a ajuns la noi se simtea devalorizat, neglijat de societate. Se afla sub un tratament permanent si este unul dintre putinii pacienti care picteaza, face parte din trupa Malade unde canta, recita propriile poezii. Poate fi externat si sa revina la controale, dar nu are unde locui”, a declarat dr. Razvan Luca. Alaturi de trupa Malade, Viorel Sraier trebuia sa plece sa sustina spectacole de divertisment in Franta, dar sponsorul nu si-a mai tinut promisiunea. Din cand in cand mai prezinta spectacole la Teatrul Fix din Iasi. Viorel Sraier nu s-a gandit inca sa expuna tablourile intr-o expozitie. 

Ce spun pictorii consacrati despre tabloul inginerului

Unul dintre pictorii consacrati din Iasi considera ca autorul lucrarii a ilustrat o lume a frumosului in disputa cu potrivnicia vremurilor. „Meditatii indelungi asupra destinului actual al unor argumente si universuri artistice de o inefabila frumusete i-au stimulat domnului Sraier interesul dezvaluirii unor instantanee din lectura carora se desprinde edificator splendoarea spatiului invocat. Incursiunile sale in trecut, catre lumea de taina a cunoasterii universale prin culoare si forma, nu s-au zamislit cu obisnuitul gest incarcat de nostalgii. Viziunea artistului este o vatra spirituala, o talmacire prefigurata a aparitiei umane, ordonata in registre, transpusa in câmpul volatil al culorilor calde ce plutesc in imensitatea unui albastru imaterial sau sub vraja unor simboluri aleatorii. Totul pare incarcat de fabulos, cernut prin sita unor subtile decantari coloristice, recompunând o lume in care sarbatorescul se imbina cu senzatia de nepieritoare trecere. Pictorul ne restituie o lume ca semn de izbânda al frumosului in disputa cu potrivnicia vremurilor”, a comentat cunoscutul om de cultura si pictor iesean Traian Mocanu.

Adauga un comentariu