International

Ce a fost inainte de Big Bang? Teorii surprinzatoare ale oamenilor de stiinta

Publicat: 19 apr. 2019
1

Explozia primordiala sau momentul zero al Universului, Big Bang-ul, este considerat originea tuturor lucrurilor care compun Universul, indiferent daca este vorba de materie sau de energie.
In urma cu aproximativ 13,8 miliarde de ani, Universul observabil a inceput sa existe prin ceea ce pare sa fi fost o explozie, urmata de o expansiune rapida, mai rapida decat viteza luminii.

Dar cum stateau lucrurile inainte de Big Bang? Initial, numerosi fizicieni au sugerat ca aceasta intrebare este o ineptie pentru ca inainte de Big Bang nu exista nici spatiu, nici timp si, deci, nici "inainte". O intrebare fara sens, spuneau ei.

Apoi au inceput sa se faca auzite si voci care spuneau ca intrebarea este valida si ca, desi nu stim ce a fost inainte de Big Bang, acum stim ca ar fi putut exista foarte multe lucruri, care mai de care mai spectaculoase, conform unui material publicat miercuri de Live Science.

La inceputuri

Primul lucru pe care trebuie sa-l aducem in discutie este natura Big Bang-ului. "Big Bang-ul este un moment in timp, nu un punct in spatiu", sustine Sean Carroll, fizician teoretician la California Institute of Technology si autor al cartii "The Big Picture: On the Origins of Life, Meaning and the Universe Itself" ("Imaginea de ansamblu: Asupra originilor vietii, sensului si insusi Universului" – editura Dutton, 2016).

Ar trebui sa renuntam la imaginea "consacrata" a unui graunte infim de materie si energie care a explodat deodata in vid. In primul rand, Universul in momentul Big Bang-ului ar fi putut sa nu fie tocmai mic, conform lui Sean Carroll. Desigur, tot ce am descoperit pana in prezent in Universul vizibil – o sfera cu diametrul de aproximativ 93 miliarde de ani lumina, ce contine cel putin 2 trilioane de galaxii – a fost inghesuit intr-o sfera cu diametrul mai mic de 1 centimetru. 

In afara acestei mici sfere insa putea exista un Univers invizibil acum, impins spre exterior de Big Bang. Nu putem observa aceasta parte a Universului, pe care ne-o putem imagina ca pe o sfera mai mare care include sfera Universului vizibil, pentru ca este fizic imposibil ca lumina sa sa ajunga atat de departe in "doar" 13,8 miliarde de ani.

Astfel, este posibil ca in momentul Big Bang-ului, Universul sa fi fost fie incredibil de mic, o singularitate similara celor din gaurile negre, fie infinit de mare. Ambele variante par la fel de probabile, sustine profesorul Carroll, pentru ca nu avem cum sa privim inapoi in timp la lucruri pe care nu le putem vedea inca nici in ziua de azi, pentru ca lumina lor nu a ajuns inca la noi.

Cam tot ce putem sti cu un oarecare grad de certitudine este ca totul era foarte, foarte dens si apoi, foarte rapid, aceasta densitate a scazut. Nimeni nu stie ce s-a intamplat in Univers pana la prima secunda dupa Big Bang, atunci cand Universul (cel putin cel vizibil) s-a racit suficient pentru a permite ciocnirea dintre protoni si neutroni si formarea primelor legaturi intre aceste particule subatomice. 

Inainte de Big Bang

Este posibil ca inainte de Big Bang, Universul sa fi fost o intindere infinita de materie ultrafierbinte si densa, ce s-a mentinut intr-o stare stabila pana cand, dintr-o cauza (sau motiv) care ne scapa, s-a produs Big Bang-ul. Acest asa-zis "protounivers" ar fi putut fi guvernat in exclusivitate de principiile mecanicii cuantice – fizica lumii subatomice. Apoi, Big Bang-ul ar fi fost momentul care a facut posibila agregarea particulelor subatomice in atomi si, apoi, agregarea atomilor in corpurile mari (galaxii, stele, planete) care sunt guvernate de fizica clasica.

O idee este aceea ca Big Bang-ul nu reprezinta inceputul timpului, ci ar fi fost un moment de simetrie in timp. Conform acestei ipoteze, inainte de Big Bang a existat un alt Univers, identic cu acesta, dar in care entropia crestea spre trecut si nu spre viitor. 

Cresterea entropiei, sau cresterea dezordinii in sistem, este reprezentata in esenta de sageata timpului, conform lui Sean Carroll si astfel, in acest Univers in oglinda, timpul ar curge invers fata de modul in care curge pentru noi, iar Universul in care ne aflam noi ar fi in trecut.

O teorie inrudita sustine ca Big Bang-ul nu este inceputul Universului, ci mai degraba un moment in timp in care Universul a trecut de la o perioada de contractie la una de expansiune. Acest asa-numit "Big Bounce" sugereaza ca ar putea exista un numar infinit de Big Bang-uri pe masura ce Universul se extinde, se contracta si se extinde din nou. 

Sean Carroll si colega lui, Jennifer Chen, au insa propria teorie, cel putin la fel de exotica, despre ce a fost inainte de Big Bang. In 2004, cei doi fizicieni au sugerat ca poate Universul pe care il stim noi este "progenitura" unui univers-tata din care s-a rupt o bucatica infima de spatiu-timp.

Este ceva similar descompunerii nucleare radioactive, conform lui Sean Carroll: Atunci cand un nucleu (atomic) se descompune, acesta elimina o particula. Universul-tata ar putea face acelasi lucru, cu exceptia faptului ca, in locul unei particule, elimina "universuri-bebelus" si poate ca face acest lucru la infinit.

"Este doar o fluctuatie cuantica ce permite ca acest lucru sa se intample", sustine Sean Carroll. Aceste "universuri-bebelus", cum este si Universul nostru, sunt "universuri paralele, la propriu" si nu interactioneaza si nu se influenteaza unul pe altul. 

Adauga un comentariu