Scena artistica din Romania

Ce a pus familia în sicriul lui Ion Caramitru. A fost marea lui dorință

Publicat: 09 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce a pus familia în sicriul lui Ion Caramitru. A fost marea lui dorință
Familia lui Ion Caramitru ii va respecta ultima dorinta si va pune in sicriul lui insigna Societății Timișoara

Familia lui Ion Caramitru a pus în sicriul lui insigna Societății Timișoara cu care acesta își dorea să fie înmormântat. Florian Mihalcea, președintele societății, a vorbit despre cine a fost Ion Caramitru atât ca revoluționar cât și ca actor.

Marele actor a fost laureat al premiului Speranța și membru de onoare al Societății Timișoara, asociație care s-a născut în prima lună după Revoluţia din decembrie 1989, în anul 2010.

La acel moment, Ion Caramitru a primat insigna pe care a purtat-o pentru tot restul vieții.

Ce a pus familia în sicriul lui Ion Caramitru

Florian Mihalcea susține că pe lângă faptul că a fost un „regizor și actor cu un talent desăvârșit”, Ion Caramitru a rămas și un „reper de moralitate și un om cu coloană vertebrală”.

În 2018, Ion Caramitru și Florian Mihalcea au fost numiți în Consiliul Național al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989.

„Ne-am sfătuit ce să facem în această privință împreună. În octombrie 2019 am fost numiți în consiliul de conducere al Institului Revoluției Române, din care inițial fusesem eliminați pentru că făceam parte, de fapt, din ”Asociația Revoluționarilor Fără Privilegii”, asociație înființată de Ion Caramitru și Radu Filipescu pentru cei care au refuzat certificatul de revoluționar”, spune Mihalcea, potrivit gândul.ro.

“Ion Caramitru a purtat insigna Societății Timișoara cu consecvență. El și-a trecut și în CV apartenența la Societatea Timișoara. S-a simțit întotdeauna onorat de faptul că reprezintă un simbol pentru orașul Revoluției. Întâmplarea face că, la un moment dat, ne-a mărturisit că vrea să fie înmormântat cu această insignă. Ceea ce pentru noi a însemnat foarte mult”, a mai adăugat acesta.

Ion Caramitru a fost primul care a vorbit în direct la Revoluție

Pe 22 decembrie, 1989, la ora 12:51, a fost prima transmisiune în direct a Televiziunii Române Libere. Actorul Ion Caramitru şi poetul Mircea Dinescu sunt primii care iau cuvântul.

„Am ajuns acolo (la TVR, n.r.) plecând cu o mare de oameni din zona Pieţei Romane, unde fusese un blocaj făcut de taburi, sub conducerea unui maior, care mă implora să plec de acolo, pentru că eram acolo de 48 de ore. Eu întrebam de ce. «Pentru că o să primim ordin să se tragă şi nu o să avem încotro». Toată zona era plină de tineret (…) În spate, erau trei rânduri de soldaţi”, spunea Caramitru.

Ion Caramitru a murit în cursul zilei de duminică. Actorul de 79 de ani era internat de aproximativ o lună la Spitalul Elias din București.

Actorul era director al Teatrului Naţional Bucureşti (TNB) şi preşedinte al Uniunii Teatrale din România (UNITER). Zilele acestea, trebuia să se afle la Iași pentru a participa la Festivalul Serile Filmului Românesc (SFR). Din cauza problemelor medicale, actorul a lipsit de la eveniment.

Adauga un comentariu