Terapii alternative

Ce afectiuni putem trata la Vatra Dornei

Publicat: 21 nov. 2018

Statiunea Vatra Dornei se afla în nordul tarii, în una dintre cele mai frumoase depresiuni din Carpatii Orientali, numita tara Dornelor. Vatra satului s-a asezat acolo unde raul Dorna se contopeste cu albia Bistritei, viitorul oras de mai tarziu fiind Vatra Dornei. Localitatea este situata la o altitudine de 800 m, delimitata la nord de Rarau (1.683 m) si Giumalau (1.857 m), la apus de masivul Rodnei (2.305 m) si de muntii Bargaului, iar la sud sunt culmile Calimanilor (2.102 m). Pe langa padurile de conifere, înaltimile sunt acoperite si de frumoase paduri de mesteacan, fag si paltin si pajisti de fanete.

Izvoarele minerale din partea locului sunt pomenite de un calator ce trecea prin zona pe la 1790, însa în 1808 se fac primele instalatii cu 10 cabine de bai. Statiunea devine importanta, fiind inaugurata în 1896 si deja la Congresul de Balneologie din Viena, din 1899, este apreciata pozitiv valoarea apelor minerale si a namolului de turba. Pentru ca statiunea era valoroasa si renumita, participantii la Congresul medicilor romani din 1914 fac o vizita în grup în aceasta localitate, iar scoala medicala din imperiul Austro-Ungar a valorificat intens zona.

Clima este continentala, de depresiune intramontana, devenind un climat subalpin, îndulcit de culmile înconjuratoare. Verile sunt racoroase, avand o medie de 15,2°C (temperatura maxima ajungand în cursul lunii august la 22,5°C), iar iernile sunt reci (ianuarie -6,1°C). Umiditatea este destul de scazuta vara si relativ ridicata iarna. Bioclimatul de Vatra Dornei reduce tonusul si reactivitatea centrilor vegetativi si vasomotori, stimuland centrii respiratori.

Factorii naturali de cura: Apele minerale constituie bogatia specifica la Vatra Dornei. Aceste ape se acumuleaza în stratul de pietris aluvionar, protejat de doua suprafete impermeabile de argila. Terenul vulcanic explica prezenta CO2, care mareste aciditatea apelor, ce creste, la randul ei, solubilitatea rocilor. Din cauza aportului mare al apelor de infiltratie, mineralizarea este relativ redusa, fiind ape feruginoase, slab bicarbonatate, sodice, calcice, magneziene, carbogazoase, hipotone. Apele se folosesc atat în cura externa, cat si în tratamentele interne.

Namolul de turba provine din localitatea Poiana Stampei si este foarte slab mineralizat, cu reactie acida, cu o cantitate mai mare de substante organice si mai ales cu substante aromate (rasini, ceruri) ce au un rol deosebit în terapia de namol.
Mofetele sunt emanatiile de CO2, care, fie uscate, fie în amestec cu apa, constituie valorosi agenti terapeutici.
În articolul de saptamana viitoare va vom prezenta indicatiile de tratament în statiunea Vatra Dornei.loading...

Adauga un comentariu