Magazin

Ce alimente trebuie sa eviti daca suferi de diabet

Publicat: 18 dec. 2018
1

Pentru cei care nu sufera de diabet zaharat, biscuitii, fursecurile sau cartofi prajiti nu sunt un mare pericol.

Pe de alta parte, pentru persoanele cu diabet zaharat, consumul de anumite alimente le poate pune viata in pericol.

“Este greu sa spun exact ce este bine si ceea ce nu este, pentru ca fiecare pacient cu diabet zaharat este putin diferit si toleranta fiecarui pacient fata de carbohidrati este diferita”, spune Matthew Freeby, director al Centrului de Diabet Gonda de la UCLA Health.

Carbohidratii – un grup macronutrient care include zaharul – reprezinta cea mai mare amenintare pentru persoanele cu diabet zaharat.
Nivelurile prea mici sau prea scazute ale zaharului din sange – cunoscute sub numele de hiperglicemie si, respectiv, de hipoglicemie – pot duce la simptome precum greata, varsaturi, dureri de stomac, batai rapide ale inimii, ameteala sau confuzie. Experimentarea oricaror din aceste simptome atunci cand aveti diabet trebuie sa va trimita la medic.

In cazuri extreme, zaharul crescut sau scazut din sange ar putea duce la inconstienta si la moarte.

Ce alimente trebuie sa eviti daca suferi de diabet

Suc de fructe

“Atat timp cat ne gandim la sucul de fructe ca fiind sanatos, trebuie sa stii ca este bogat in zahar”, spune Ginn-Meadow. Si pentru diabetici nu pare sa existe o mare diferenta intre consumul de zahar sub forma de suc sau sub forma de suc de fructe. Ambele sunt nesanatoase, spun specialistii.

Dulciuri si covrigi

“Multi dintre pacientii mei cu diabet zaharat se gandesc la zahar ca fiind cel mai rau lucru care le afecteaza glicemia si uita de carbohidrati”, spune dr. Freeby.
“Le spun sa se uite la etichetele nutritionale pentru continutul total de carbohidrati, nu doar pentru continutul de zahar”.

Cartofii prajiti

Dr. Freeby spune ca legumele “amidon”, cum ar fi cartofii si porumbul, sunt principalele surse de carbohidrati si trebuie sa fie consumate cat mai rar sau evitate.

Alimente prajite

Prajirea oricarui tip de hrana modifica in cele din urma compozitia sa, potrivit unui studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica. Dupa ce mai mult de 70.000 de femei au completat un chestionar cu privire la alimentele pe care le-au consumat, cercetatorii au descoperit ca indulgenta la alimentele prajite a fost asociata cu un risc semnificativ crescut de diabet zaharat de tip 2.

Cereale

“Cerealele pentru micul dejun pot fi bogate in carbohidrati, adaos de zaharuri si proteine si fibre scazute”, explica Sheth.
“Carbohidratii, in special din boabele rafinate, vor determina in mod natural o crestere a zaharului din sange”.

Paine

Din nou, carbohidratii sunt un risc pentru diabetici. Si painea reprezinta o sursa importanta de carbohidrati”.
Se pare ca painea din cereale integrale este mult mai buna, deoarece este nevoie de mai mult timp pentru digerare.

Paste si orez

“Acelasi lucru se intampla si cand vine vorba de paste, orez si alte cereale rafinate, deoarece acestea tind sa fie bogate in carbohidrati si au un continut redus de fibre si proteine”, spune Sheth.





Adauga un comentariu