Boli si tratamente

Ce alta boala crunta te paste daca ai diabet

Publicat: 02 ian. 2015
Diabetul de tip 2 (DT2) creste riscul dezvoltarii unor tipuri de cancer, atat la femei cat si la barbati, dar deocamdata nu este suficient de clara legatura de la cauza la efect.

Persoanele care mananca repede au un risc crescut de diabet 

Studiul realizat de o echipa de cercetatori austrieci s-a desfasurat pe circa 6.000 de pacienti diabetici, fiind comparata incidenta tuturor tipurilor de cancer cu cea constatata la populatia generala. “Rezultatele confirma datele existente, adica o crestere a riscului de cancer de ficat si pancreas, atat la barbati cat si la femei, de col uterin si endometru la femei, precum si de rinichi la barbati”, afirma dr Roseline Peluchon in Journal international de medecine, potrivit doctorulzilei.ro.

Bauturile care cresc considerabil riscul de diabet 

Analiza datelor arata ca riscul creste in perioade de timp extrem de variabile, in functie de tipul de cancer. “Mecanismele responsabile de aceasta asociere sunt complexe si urmeaza sa fie studiate cu atentie. In unele studii se arata ca obezitatea, insulino-rezistenta si hiperinsulinemia ar fi principalii factori ai cresterii riscului, dar nu s-a elucidat pe deplin rolul fiecaruia”, adauga ea. Manifestand prudenta, “autorii apreciaza totusi ca diabetul de tip 2 ar trebui sa fie luat in considerare ca factor de risc in depistarea formelor de cancer.


loading...

Adauga un comentariu