National

Ce amenzi risca soferii care nu folosesc anvelope de iarna. Vezi detalii

Publicat: 25 nov. 2013
Soferii care nu au apucat sa-si monteze anvelope de iarna fac cozi la service-urile auto. Conducatorii ale caror masini nu sunt echipate corespunzator risca amenzi usturatoare. Atunci cand circula pe drumuri acoperite cu zapada, polei sau gheata, soferii trebuie sa fie echipati corespunzator, altel risca amenzi de pana la 1.600 de lei. Politistii nu au dreptul sa amendeze soferii care circula in lunile de iarna fara anvelope corespunzatoare, in cazul in care carosabilul este uscat.
Potrivit Ordonantei Guvernului nr. 5/2011, care impune obligativitatea echiparii autoturismelor cu ANVELOPE DE IARNA in sezonul rece, utilizarea cauciucurilor de iarna NU este conditionata de o anumita perioada de timp, ci doar de starea carosabilului.
Conducerea autoturismului pe drumurile publice acoperite cu zapada, polei sau gheata fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna constituie CONTRAVENTIE. Soferii risca sa ramana fara certificat de inmatriculare, dar si sa plateasca o amenda cuprinsa intre 720 si 1.600 de lei. La retinerea certificatului de inmatriculare sau de inregistrare, politistul rutier elibereaza conducatorului auto o dovada inlocuitoare FARA drept de circulatie.
Autoturismele personale si autovehiculele de transport persoane cu maxim 9 locuri pe scaune trebuie sa fie echipate cu anvelope de iarna pe toate rotile. Autovehiculele de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3.5 tone si al autovehiculele de transport persoane cu mai mult de noua locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, trebuie sa fie echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune sau sa aiba montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate.
Anvelopele acceptate de legislatia romaneasca si europeana sunt cele inscriptionate pe lateral cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”. Initialele M si S vin de la cuvintele mud (noroi) si snow (zapada). In cazul in care circulati in lunile de iarna fara cauciucuri de iarna si carosabilul este uscat, Politia Rutiera NU are dreptul sa va amendeze. Totusi, agentii de politie va pot interzice continuarea drumului daca in fata exista portiuni acoperite cu zapada, polei ori gheata si vehiculul dumneavoastra nu este echipat corespunzator. Trebuie stiut si faptul ca, in general, firmele de asigurari nu despagubesc daunele Casco daca accidentul s-a produs in conditii de iarna, iar masina asigurata nu era dotata cu anvelope de iarna, potrivit romaniatv.net.


loading...

Adauga un comentariu