Sanatate

Ce analize trebuie făcute pentru ficat: Așa îți dai seama dacă ai probleme hepatice

Publicat: 14 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce analize trebuie făcute pentru ficat Așa îți dai seama dacă ai probleme hepatice
Analizele de sânge sunt utile în diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor ficatului.

Dacă nu știi ce analize trebuie să faci pentru ficat, ai ajuns în locul potrivit. Așa că nu mai aștepta momentul potrivit și mergi chiar acum să vezi care este starea de sănătate a ficatului tău.

Analizele de sânge sunt utile în diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor ficatului. Aceste analize sunt importante, deoarece ficatul are multe funcții vitale, care ajută la funcționarea optimă a organismului. Unele probleme hepatice pot fi amenințătoare de viață, însă dacă sunt descoperite la timp, au șanse mari de vindecare. Fiindcă, așa cum multă lume știe, ficatul este un organ care se regenerează.

medic cu un ficat de plastic în mână

Ce analize trebuie făcute pentru ficat?

Cele mai frecvente analize pentru verificarea funcției hepatice sunt: TGP (ALT-alaninaminotransferaza sau transaminaza glutamat piruvica), TGO (AST-aspartataminotransferaza), ALP (fosfataza alcalină), GGT (gama-glutamiltranspeptidaza), albumina, timpul de protrombina, INR (Internaţional Normalized Raţio) și bilirubina.

TGP (ALT-alaninaminotransferaza sau transaminaza glutamat piruvica)

TGP (ALT-alaninaminotransferaza sau transaminaza glutamat piruvica) este o enzimă, ce ajută la transformarea proteinelor în energie. În cazul în care rezultatele acestea sunt anormale, înseamnă că riscați să suferiți de: ciroza (ficat fibrozat), hepatită (ficat inflamat), hemocromatoza (depozite de fier), steatoza (boala ficatului gras), tumora hepatică sau cancer, alte boli hepatice sau mononucleoză.

O anomalie a acestei analize ar putea fi rezultatul consumului anumitor medicamente sau al consumului de droguri.

TGO (AST-aspartataminotransferaza)

TGO (AST-aspartataminotransferaza) indică o enzimă, pe care o putem găsi în mai multe țesuturi: inimă, ficat, mușchi sau rinichi. Rezultate anormale pot să însemne: ciroza, hepatită, hemocromatoza, tumora hepatică sau cancer, alte boli hepatice, mononucleoza, consum de droguri, infarct de miocard, pancreatita.

ALP (fosfataza alcalină)

ALP (fosfataza alcalină) poate fi întâlnită atât în ficat, cât și în oase, rinichi sau în sistemul digestiv. În cazul în care ALP este crescut, iar celelalte teste hepatice au valori normale, ar putea fi: disfuncţie osoasă, limfom, insuficientă cardiacă, infecţie bacteriană.

GGT (gama-glutamiltranspeptidaza)

GGT (gama-glutamiltranspeptidaza) se găsește în ficat, în ductele biliare şi în pancreas. Atunci când rezultatele nu sunt normale, ar putea fi vorba de: consum de alcool, ciroză, hepatită, tumoră hepatică sau cancer, alte boli hepatice, diabet, insuficiență cardiacă, consum de droguri, boală pulmonară sau de pancreas.

eprubete pentru analize

Albumina

Albumina este o proteină produsă de ficat. Ea are rolul de a transporta hormonii și vitaminele în organism și reprezintă un indicator esențial al stării de nu triție al organismului. Atunci când rezultatele albuminei sunt anormale, putem vorbi de: ciroză, hepatită, alte boli hepatice, boala renală, boala intestinală.

Timpul de protrombină

Timpul de protrombină evaluează activitatea unor factori ai coagulării, dar și a funcției de sinteză proteică a ficatului.

INR (Internaţional Normalized Raţio)

INR (Internaţional Normalized Raţio) este acel indicator care trebuie să aibă valori cuprinse între 0.85 și 1.15 și cu intervale terapeutice în funcție de pacient.

Bilirubina

Bilirubina este acel pigment galben, care se formează în momentul în care celulele roșii se sparg. Aceasta rămâne în sânge dacă ficatul este deteriorat, nemaiputând fi eliberat. Un rezultat anormal înseamnă că există risc de: ciroză, hepatită, alte boli hepatice, boala vezicii biliare sau a ductului biliar.

Când trebuie efectuate aceste analize?

Funcția hepatică trebuie verificată în mai multe situații. Astfel, se cere stabilirea afectării hepatice ca urmare a unor infecții, cum sunt hepatitele B și C, dar și când se dorește monitorizarea fie a efectelor secundare ale anumitor medicamente, fie a unei afecțiuni hepatice și a eficacității tratamentului urmat.

De asemenea, se recomandă realizarea unor analize, atunci când prezinți simptome ale unor probleme hepatice sau când suferi de anumite afecțiuni ( diabet, hipertensiune arterială, anemie, hipertrigliceridemie).

În plus, va fi nevoie să faci analize și atunci când consumi alcool, suferi de colecistită, ai un istoric familial de boală hepatică sau bănuiești că ai fost expus la un virus hepatic.

om pe care îl doare abdomenul

Adauga un comentariu