News Flash:

Ce ar trebui sa stiti atunci cand solicitati o angajare

14 Aprilie 2008
813 Vizualizari | 0 Comentarii
Avocat Razvan A HUTANU
Codul muncii prevede obligatia angajatorului ca inainte de incheierea contractului individual de munca, sa informeze persoana selectata in vederea angajarii cu privire la clauzele principale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract. Potrivit prevederilor art. 17 codul muncii, informarea trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele elemente:
a. identitatea partilor;
b. locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri;
c. sediul sau, dupa caz, domiciliul angajatorului;
d. functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative si atributiile postului;
e. riscurile specifice postului;
f. data de la care contractul urmeaza sa isi produca efectele;
g. in cazul unui contract de munca pe durata determinata sau al unui contract de munca temporara, durata acestora;
h. durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul;
i. conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia;
j. salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul;
k. durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana;
l. indicarea contractului colectiv de munca ce reglementeaza conditiile de munca ale salariatului;
m. durata perioadei de proba.

Aceste elemente pe care angajatorul este obligat sa le aduca la cunostinta persoanei care urmeaza sa fie angajata trebuie sa fie cuprinse in continutul contractului individual de munca. Conform dispozitiilor art. 102 codul muncii, in cazul contractului individual de munca cu timp partial, se mai adauga urmatoarele elemente: durata muncii si repartizarea programului de lucru; conditiile in care se poate modifica programul de lucru; interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente sau inlaturarii consecintelor acestora.

Atunci cand salariatul urmeaza sa isi desfasoare activitatea in strainatate, angajatorul are obligatia de a-i comunica si informatii precum: durata perioadei de munca ce urmeaza sa fie prestata in strainatate; moneda in care vor fi platite drepturile salariale, precum si modalitatile de plata; prestatiile in bani si/sau in natura aferente desfasurarii activitatii in strainatate; conditiile de clima; reglementarile principale din legislatia muncii din acea tara; obiceiurile locului a caror nerespectare i-ar pune in pericol viata, libertatea sau siguranta personala; conditiile de repatriere a lucratorului. Nerespectarea cerintelor de mai sus constituie contraventie, constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor facandu-se de catre inspectorii de munca.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

codul muncii bligatia angajatorului angajatorul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2804 (s) | 22 queries | Mysql time :0.170160 (s)