Bizar

Ce ascund apele singurului lac vulcanic din Romania

Publicat: 31 aug. 2018
14

Singurul lac vulcanic din Romania, Sfanta Ana, unul dintre cele mai frumoase din Romania, este si acum plin de legende si mistere greu de deslusit.

Legenda spune ca… In urma cu mult timp, pe acele meleaguri au trait doi tineri care urmau sa-si uneasca destinele. Dar fata, pe numele sau Ana, nu si-a dorit aceasta casatorie, pentru ca nu putea accepta sa traiasca toata viata alaturi de un barbat care, desi avea o avere imensa, era un om rau.

Neinteleasa si obligata de parinti sa faca acest pas, in noaptea nuntii, tanara mireasa, plina de suferinta, s-a aruncat in lac, trupul acesteia nemaifiind gasit niciodata. Localnicii au denumit atunci lacul Ana, dupa fecioara care si-a pierdut viata. De altfel, pentru ca sufletul acesteia sa se odihneasca in pace, in fiecare an, de hramul Sfintei Ana, la marginea lacului are loc o slujba de pomenire.

Povestea fratilor care nu s-au iubit. O alta legenda povesteste ca de demult pe acele meleaguri au trait doi frati, care nu se iubeau deloc, nu iubeau pe nimeni si se mandreau cu cetatile lor. Intr-o zi, unul dintre frati a primit o vizita, un musafir venind la el intr-o caleasca trasa de sase cai.

Invidios, cel care l-a primit l-a indemnat sa joaca la zaruri caleasca si caii si a castigat. Cand fratele sau a vazut, si-a luat o caleasca cu 12 cai si a adunat si 12 din cele mai frumoase fete din cetatea sa, Ana fiind luata prima. Cand celalalt frate a vazut, a plesnit-o pe Ana pe fata cu un bici. Cu sangele siroind, aceasta l-a blestemat sa se scufunde sub pamant. Se spune ca in acel moment, s-a pornit o furtuna iar barbatul a fost inghitit cu tot cu cetate, pe acel loc aparand un lac superb.

Incredibil este faptul ca si in zilele noastre nivelul apei lacului Sfanta Ana nu scade niciodatam desi acesta e alimentat doar cu apa de ploaie.
Adauga un comentariu