Eveniment-Social

Ce au discutat rectorii marilor universităţi din Iaşi cu prim – vicepremierul Raluca Turcan! Universitatea Tehnică a fost prim plan – EXCLUSIV

Publicat: 03 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce au discutat rectorii marilor universităţi din Iaşi cu prim - vicepremierul Raluca Turcan Universitatea Tehnică a fost prim plan - EXCLUSIV
Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași a discutat despre Admiterea 2021 la instituția pe care o conduce

Ieri, având în vedere că la Iaşi a fost prim vicepremierul Raluca Turcan, alături de ministrul Fondurilor Europene Marcel Bolos, aceştia alături de preşedinte Consiliului Judeţean Alexe şi primarul Municipiului Iaşi, Mihai Chirica, au avut o întâlnire informală la Palatul Culturii cu reprezentanţii marilor universităţi din Iaşi.

La aceasta au participat prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi”, prof. univ. dr. Aurelian Bălăiţă, rectorul Universităţii Naționale de Arte „George Enescu” şi un rector al UMF Iaşi.

Ce au solicitat rectorii instituțiilor de învățământ superior din Iași

În acest context, cei doi rectori prezenţi au făcut solicitări cu privire la schimbarea modalităţii de finanţare a unităţilor de învăţământ din România, astfel încât banii să poată fi folosiţi pentru investiţii. De asemenea, rectorul TUIASI a solicitat că actualul bazin olimpic din campusul universitar Tudor Vladimirescu să treacă în proprietatea politehnicii ieşene. Aici, primarul Mihai Chirica l-a susţinut pe prof. Caşcaval, iar prim vicepremierul Turcan va face toate demersurile astfel încât că acest lucru să fie realizat printr-o hotărâre de Guvern. În plus, tot rectorul de la TUIASI s-a consultat şi a cerut sprijin în a se obţine finanţare pentru reabilitarea corpului A, respectiv a spaţiului deţinut de TUIASI în Copou.

Nu în ultimul rând, rectorul Aurelian Bălăiţa a făcut demersuri pentru că instituţia să primească fonduri cu ajutorul căruia să investească în principalul corp de clădire al instituţiei de invatamt superior.

„A fost vorba despre o întâlnire informală pe care am avut-o cu doamna prim vicepremier şi ministrul Fondurilor Europene. eu am abordat aspecte ce ţin de schimbarea modului în care sunt finanţate universităţile din România, şi problema Bazinului Olimpic. Nu în ultimul rând, am vorbit şi despre banii ce pot fi obţinuţi ce pot reabilita parte a corpului A din Copou ce ne aparţine. Aici, ministrul Marcel Bolos ne-a sugerat să spargem proiectul mare, deoarece este vorba despre o sumă importantă pentru a reuşi etapizat să obţinem finanţare în acest scop, inclusiv din bani europeni. Apoi, şi aici apreciez că primarul Mihai Chirica m-a susţinut. Am obţinut promisiunea că printr-o hotărâre de Guvern, bazinul olimpic din Tudor va intra în proprietatea noastră pentru a putea finaliza lucrearea la acesta”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rector TUIASI.

Conferință de presă la Palatul Culturii din Iași. Vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Marcel Boloș și alții, prezenți

La Palatul Culturii din Iași la conferința de presă de miercuri, 2 decembrie 2020, la care au participat vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Marcel Boloș, președintele CJ Costel Alexe, prefectul Marian Grigoraș și primarul Mihai Chirica s-au făcut declarații de ultimă oră cu privire la proiectele care vizează Iașul.

„Am făcut un pas uriaş în implementarea autostrăzii Unirii. Îi felicit pe preşedintele CJ şi primarul Iaşului pentru implicarea care au dat dovadă de-a lungul timpului. Să putem în cele din urmă să fim în măsură da documentaţia să fie pregătită în vederea implementării. Autostrada a13 este inclusă în politica de coeziune. S-au deschis ofertele pentru elaborarea documentaţiei. Sursele de finanţare dacă nu ajung se completează cu împrumuturi. Iaşi – Tg Mureş, autostrada A8 are o serie de etape în implementare. 160 de milioane euro pentru capetele Autostrăzii A8”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

„Fac un apel la întreaga societate ieşeana. Să nu cădem într-o capcană a dezbinării în care să ne imaginăm că în afară de A8 nu mai este nevoie de altceva pentru că această regiune săracă a Europei, evident şi a României, are nevoie de infrastructură pentru a se dezvolta. Cu ce sunt mai prejos cei de la Galaţi sau Botoşani sau Vatra Dornei decât cei din Iaşi sau Neamţ. Un partid partid puternic, un guvern axat pe dezvoltare sau nişte lideri politici trebuie să fie uniţi şi eforturile lor să ducă la dezvoltarea infrastructurii în toate judeţele Moldovei. Abia atunci vom cpune cu adevărat că suntem o regiune phternica”, a declarat președintele Consiliului Județean Iași Costel Alexe.

Adauga un comentariu