Local

Ce au făcut ieșenii în perioada pandemiei COVID-19: Statistica Google care arată unde s-au deplasat cetățenii județului Iași. Farmaciile și parcurile au fost la mare căutare

Publicat: 24 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce au făcut ieșenii în perioada pandemiei COVID-19 Statistica Google care arată unde s-au deplasat cetățenii județului Iași. Farmaciile și parcurile au fost la mare căutare
Statistica Google arată ce au făcut ieșenii în perioada pandemiei COVID-19

O statistică Google arată ce au făcut ieșenii în perioada pandemiei COVID-19. Datele centralizate de la cetățenii județului Iași, dar și de la ceilalți locuitori ai țării care dețin telefoane smart au arătat locațiile unde s-au deplasat aceștia în perioada 2 mai – 14 iunie, în plină pandemie coronavirus. Tendințele mobilității analizate de Google arată cum au fost modificate vizitele și durata șederii în diferite locații față de o valoare de referință de dinaintea pandemiei. Au fost centralizate în statistica Google deplasările spre magazine, parcuri, locuri de muncă sau locuințe făcute de ieșeni de la începutul lunii mai

O statistică realizată de Google arată ce au făcut ieșenii în perioada pandemiei COVID-19. Este vorba despre datele centralizate de compania americană în cazul cetățenilor din județul Iași care dețin un smartphone și au activat serviciul de localizare. Această statistică a Google arată locațiile în care s-au deplasat ieșenii în intervalul 3 mai – 14 iunie 2020, de la magazine și farmacii, la parcuri, locul de muncă sau locuință. Aceste rapoarte ale Google arată cum se modifică vizitele și durata șederii în diferite locații față de o valoare de referință. Modificările sunt calculate folosind același tip de date cumulate și anonimizate utilizate ca pentru afișarea orelor de vârf ale locațiilor pe Google Maps. Referința este valoarea mediană pentru ziua respectivă din săptămână, în timpul perioadei cuprinse între 3 ianuarie și 6 februarie 2020.

Statistica Google arată că doar jumătate dintre ieșeni au fost în magazine și piețele agroalimentare

Statistica Google a urmărit mai întâi tendințele mobilității pentru locații cum ar fi restaurantele, cafenelele, centrele comerciale, parcurile de distracții, muzeele, bibliotecile și cinematografele. Deplasările în aceste locuri au scăzut cel mai mult în această perioadă. Pe data de 3 mai, numărul ieșenilor care s-au deplasat în astfel de locații a fost cu 70 la sută mai mic decât valoarea de referință dinainte de pandemia COVID-19. Pe data de 24 mai, numărul acestora a fost cu 40 la sută mai mic decât valoarea de referință, în vreme ce la data de 14 iunie 2020, cu 30 la sută mai puțini ieșeni s-au deplasat în astfel de locații.

Tendințele mobilității pentru locații cum ar fi magazinele alimentare, depozitele pentru produse alimentare, piețele agroalimentare, magazinele alimentare cu specialități și farmaciile au fost și ele în scădere. Astfel, pe data de 3 mai, cu 40 la sută mai puțini ieșeni se deplasau spre astfel de locații, la data de 24 mai erau cu 25 la sută mai puțini, în timp ce, la data de 14 iunie, numărul cetățenilor din județul Iași care s-au deplasat spre farmacii, piețe și magazine alimentare era cu 17 procente mai mic față de perioada dinainte de pandemie.

Zonele de recreere, stațiile de transport public și gările sunt tot mai vizitate

Tendințele mobilității pentru locații precum parcurile naționale, plajele, debarcaderele, parcurile pentru animale, piețele și grădinile publice sunt următoarele: pe 3 mai erau cu 45 la sută mai puțini ieșeni care ieșeau în parcuri și pe esplanade, numărul acestora crescând în perioada 13-16 mai 2020, când numărul ieșenilor care au ieșit în zone de recreere în aer liber a crescut cu 15 la sută față de valoarea de referință. La 14 iunie 2020, cu 14 la sută mai puțini cetățeni din județul Iași s-au deplasat spre astfel de locații.

De asemenea, tendințele mobilității pentru locații precum stațiile de transport public, cum ar fi cele autobuz și tren erau extrem de reduse în perioada Stării de urgență și numărul ieșenilor care se deplasează cu astfel de mijloace de transport a crescut de la o zi la alta. Practic, cu 60 la sută mai puțini ieșeni au folosit mijloacele de transport în comun pe data de 3 mai, iar numărul acestora a crescut constant timp de două luni. La data de 24 mai, cu 32 la sută mai puțini cetățeni din județul Iași se deplasau spre gări, stații de autobuz și autocar, în vreme ce, la data de 14 iunie, cu 21 la sută mai puțini ieșeni s-au deplasat spre stații de transport și gări.

Mai mulți ieșeni s-au deplasat spre locuință în perioada pandemiei COVID-19

În plină Stare de Urgență provocată de coronavirus, la 3 mai 2020, cu 35 la sută mai puțini ieșeni se deplasau spre locul de muncă, tendințele fiind oscilante în următoarea lună, fiind între 2 și 35 la sută mai puțini ieșeni care s-au deplasat spre locurile de muncă. La 14 iunie 2020, doar 2 la sută mai puțini ieșeni se deplasau spre locurile de muncă față de valoarea de referință de dinainte de declararea oficială a pandemiei COVID-19.

În ceea ce privește deplasarea spre locuințe, aceasta a fost singura tendință de creștere înregistrată în această perioadă de pandemie coronavirus. În data de 3 mai, cu 15 la sută mai mulți ieșeni se deplasau spre locuință față de perioada de referință, valorile oscilând între 0 și 15 procente în toată această perioadă. La 14 iunie, diferența dintre ieșenii care se deplasau spre locuință față de valoarea de referință este zero.

Ce face Google cu datele înregistrate de la ieșeni

Reprezentanții Google susțin că acest set de date are ca scop atenuarea impactului COVID-19 și nu trebuie utilizat pentru diagnostice medicale, prognosticuri sau tratamente. În plus, nu trebuie folosit pentru recomandari privind planurile de călătorie personale. Fiecare set de date din Raportul privind mobilitatea comunității este detaliat în funcție de locație și evidențiază modificările procentuale ale vizitelor în locații precum magazinele alimentare și parcurile dintr-o zonă geografică.

„Datele care sunt incluse în calcule depind de setările utilizatorilor, de conectivitate și de respectarea pragului nostru de confidențialitate. Dacă nu se respectă pragul de confidențialitate (atunci când o locație nu este atât de aglomerată încât să se asigure anonimizarea), nu afișăm nicio modificare pentru ziua respectivă. Includem categorii care sunt utile pentru eforturile de distanțare socială și accesul la servicii esențiale. Calculăm aceste statistici pe baza datelor de la utilizatorii care au activat Istoricul locațiilor în Contul Google, prin urmare datele reprezintă un eșantion de utilizatori”, se arată în comunicatul Google.

Precizia locației și categoriile de locații variază în funcție de regiune, prin urmare nu este recomandat să folosiți aceste date pentru a compara modificările între țări sau între regiuni cu caracteristici diferite (de exemplu, zone rurale comparativ cu zone urbane).

Adauga un comentariu