Arheologie

Ce au gasit arheologii intr-una din cele mai cunoscute destinatii turistice

Publicat: 15 ian. 2015
3

La nord de satul Runcu, in locul zis „Lunca cu Pruni”, din Cheile Sohodolului, in dreptul Pesterii Popii, pe malul stang al raului Sohodol, C.S. Nicolaescu-Plopsor a descoperit o serie de gravuri rupestre „executate cu priboaie de bronz sau fier”. Descoperirile au fost ulterior publicate in „Arhivele Olteniei” si reprezinta „imagini antropomorfe si zoomorfe, desene geometrice si simboluri solare”. In locul numit „La Bulbuc” au fost de asemenea descoperite desene „pe suprafata netezita a unei stanci”, realizate „cu ajutorul unui instrument ascutit”.

Dupa ce a copiat desenele si gravurile, reputatul arheolog le-a trimis abatelui Henri Breuil. Pe vremea aceea, francezul era autoritatea necontestata a arheologiei paleoliticului si a artei rupestre primitive. In 1924, de pilda, acesta se afla in Ardeal, unde sapa in mai multe pesteri, impreuna cu profesorul Marton Roska.

Vezi si Misterele populatiei din Muntii Anzi ar putea fi dezlegate

Raspunsul abatelui a aprins sperantele ca reprezentarile artistice de la Runcu, de pe Cheile Sohodolului, sunt autentice. El le-a comparat cu picturile si gravurile din Spania si Scandinavia, de varsta neo-eneolitica, scrie antena3.ro.

Vezi si Inscriptie palindromica in greaca veche, descoperita

Acum intervine insa aura de mister. In afara de C.S. Nicolaescu-Plopsor, nu a mai vazut nimeni picturile si gravurile rupestre de pe Cheile Sohodolului. Practic nu exista nicio dovada a existentei lor, in afara marturiilor si reproducerilor lui C.S. Nicolaescu-Plopsor. In repetate randuri chiar, in ultimii ani, specialistii romani au cautat desenele rupestre indicate de acesta, fara a le da insa de urma.

Daca acestea au existat cu adevarat, nu vom cunoaste probabil niciodata. Este daca vreti, un mister cum au disparut desenele, sau daca ele au existat vreodata.

Adauga un comentariu