Destinatii turistice

Ce au in comun Poiana Marului si Cascada Niagara – FOTO

Publicat: 31 dec. 2014
Cateodata simtim nevoia sa evadam din cotidian, din mediul poluant si sa hoinarim, sa ne dorim sa ajungem in cele mai ionizate zone. Si, daca am dori sa ne rupem cateva zile din mediul online si totodata din civilizatia incarcata de atata surmenaj, cu siguranta ca muntele ar fi prima destinatie la care ne-am gandi. Chiar daca Banatul de Munte mai are de invatat cand vine vorba de servicii hoteliere, Poiana Marului se numara printre preferintele turistilor. Poate si pentru ca  zona turistica are un aer de zece ori mai ionizat decat la Cascada Niagara. Ionizarea negativa contribuie la usurarea trecerii oxigenului din aer in sange, influenteaza favorabil ritmurile respiratorii sau cardiace si tulburarile endocrine sau de metabolism, exercita actiuni calmante asupra cortexului cerebral, facilitand somnul si relaxarea.
Cum a evoluat dezvoltarea zonei?
Un moment de referinta in dezvoltarea statiunii a fost reprezentat de executarea caii ferate forestiere Zavoi – Poiana Marului, in 1907, apoi si in 1908, de intrarea in functiune a liniei CFR Caransebes – Hateg – Subcetate, fiind astfel conectata la cel mai modern si mai rapid mijloc de transport al vremii. In acest fel, Poiana Marului se deschide tuturor amatorilor de turism din tara, scrie expressdebanat.ro.
Datorita aerului extrem de benefic sanatatii, in 1952 s-a infiintat aici Preventoriul TBC, fiind transformat in Sanatoriu, putin mai tarziu. Acesta a capatat rapid un renume in domeniul sau, fiind foarte bine dotat si organizat.
In 1972, Consiliul Popular Judetean hotaraste desfiintarea Sanatoriului si construirea unei statiuni cu profil climateric si turistic-sportiv.
Din acest program s-a realizat hotelul Scorillo, cu o capacitate de 350 de locuri. Pentru ca au refolosit exact documentatia de executie a hotelului Teleferic, din Brasov, termenul de executie al imobilului a fost scurtat cu 2 ani, fiind dat in folosinta in 1977.
Dupa Revolutie, Scorillo este vandut de catre Statul roman unui intreprinzator care, neavand puterea financiara necesara pentru reintroducerea lui in circuitul turistic, il lasa sa se degradeze, apoi il vinde.
Din anul 1982 aici au inceput lucrari la Sistemul Hidroenergetic Bistra – Poiana Marului – Turnu Ruieni Poiana Rusca. A fost creat un lac de acumulare cu o suprafata de 273 de hectare si un volum de apa de 96 de milioane de metri cubi.
Potrivit studiilor efectuate de un grup de specialisti francezi in zona, coeficientul de ionizare negativa in Poiana Marului este de zece ori mai mare decat cel existent in punctul de cadere al apelor Cascadei Niagara sau decat cel al unor celebre statiuni turistice din Alpi.
Prin calitatea mediului, a spatiului inconjurator, accesul usor (se poate ajunge pe DN 68, Caransebes – Hateg, cu deviere pe langa comuna Zavoi) si efectele curative ale aerului, Poiana Marului este cea mai importanta statiune climatica din Banat.


loading...

Adauga un comentariu