National

Ce au ungurii fata de romani. Ne fac de rusine la un capitol important

Publicat: 04 aug. 2016

Cu Ungaria avem un deficit comercial apropiat de cel cu China, de peste 2 miliardede euro in ultimul an. Noi importam mai mult decat exportam in Ungaria, o tara cu mai putin de jumatate din populatia tarii noastre. La fel ca si polonezii, ungurii au pus accentul pe productie si export, pe cercetare, pe competitivitate, iar noi pe consum. Deficitul comercial pe care-l avem cu Ungaria il depaseste chiar si pe cel pe care il inregistram cu Germania.

Pe primele zece locuri in topul partenerilor comerciali cu care inregistram deficit comercial regasim: China, Ungaria, Germania, Polonia, Olanda, Austria, Federatia Rusa, Kazahstan, Slovacia si Belgia iar excedent comercial in anul 2015 inregistram cu: Marea Britanie, Egipt, Norvegia, Algeria, SUA, Arabia Saudita, Liban, Republica Moldova, Maroc si Iordania.

Cum poate o natiune cu mai putin de jumatate din populatia Romaniei sa exporte produse in valoare de 72,3 miliarde de euro in interiorul Uniunii Europene si 16,5 miliarde de euro in exteriorul Uniunii? Romania exporta produse in valoare de40,2 miliarde de euro in interiorul Uniunii Europene si doar 14,3 miliarde de euro in exteriorul Uniunii, potrivit ultimelor date disponibile pentru anul 2015, la Eurostat.

Ce ne desparte de Ungaria? Ungaria are in plus fata de Romania:

– peste 100 de mii de firme active in economie

In Ungaria functioneaza peste 528 de mii de firme, comparativ cu Romania unde numarul firmelor este de 425 de mii, potrivit ultimelor date oficiale disponibile laEurostat. Analizand comparativ structura intreprinderilor active in functie de marimea lor am observat ca numarul microintrepinderilor din Ungaria este mai mare cu aproximativ 127 de mii fata de Romania.

– peste 10 mii de cercetatori

Ungaria are cu peste 10 mii de cercetatori mai multi in mediul privat decat Romania, iar ponderea cheltuielilor totale de cercetare – dezvoltare in anul 2014 era:
– 1,37% din PIB in Ungaria (din care 0,98% in sectorul privat), fata de
– 0,38% din PIB in Romania (din care 0,16% in privat).
Numarul cercetatorilor si ponderea cheltuielilor pe sectoare de performanta se regasesc detaliate in Tabelul nr. 3 si Tabelul nr. 4.

– aproape o mie de kilometri de autostrada in plus

Ungaria are peste 1.600 de kilometri de autostrada, iar Romania doar 644 de kilometri de autostrada, potrivit ultimelor date furnizate de Eurostat.

– 2 milioane de turisti straini in plus anual

Numarul turistilor straini inregistrati in structurile de primire turistica din Ungaria este de aproximativ 4,6 milioane, cu peste 2 milioane de turisti straini in plus fata de Romania.

Unde sta Romania mai bine decat Ungaria?

Culmea, ca noi stam mai bine la raportari…Romania se aseaza pe locul 37 la nivel mondial, putin mai bine decat Ungaria – locul 42, in ceea ce priveste raportarile noastre legate de usurinta de a face afaceri, potrivit Raportului Doing Business pentru anul 2016. Ceva nu miroase a bine in aceste raportari rupte de realitatea si evidentele economice: ori raportarile noastre sunt eronate, ori e mai usor sa faci afaceri la noi, dar nu le facem.loading...

Comentarii
  • Ce au ungurii in plus fata de romani?? Ungurii ca de altfel si ceilalti cetateni din occident, in prim ul si in primul rand au MANDRIE si RESPECT fata de ei insisi si fata de NATIA lor.Au constiinta, vointa,dorinta de a nu fi calcati i picioare.Politicieni mizerabili,corupti sunt peste tot in lumea asta,dar daca NOI cei de rand am fi altfel…cum ar fi oare…se intreaba cineva???

Adauga un comentariu