Sanatate

Ce boală ascunde un testicul umflat? Cauze, factori de risc și simptome asociate

Publicat: 14 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce boală ascunde un testicul umflat Cauze factori de risc și simptome asociate
În ceea ce privește epididimita bacteriană, pacientul poate resimți greață, febră, dureri la urinare și, uneori, se poate confrunta cu sânge în urină.

În spatele unui testicul umflat se poate ascunde o boală numită epididimita. Iată din ce cauze apare, care sunt factorii de risc și ce simptome prezintă.

Epididimita reprezintă o inflamație a epididimului (un tub aflat în spatele testiculelor, responsabil de producţia şi depozitarea spermei), care determină apariția durerii și a congestiei scrotale. Boala poate afecta bărbații de toate vârstele, mai predispuși fiind cei între 14 și 35 de ani. Tratamentul presupune administrarea de antibiotice, medicamente antialgice și medicație antiinflamatoare (recomandate pentru reducerea inflamației). Dacă afecțiunea este lăsată netratată, poate cauza complicații.

un bărbat în tricou și blugi albaștri, care își ascunde zona intimă
Epididimita reprezintă o inflamație a epididimului (un tub aflat în spatele testiculelor, responsabil de producţia şi depozitarea spermei), care determină apariția durerii și a congestiei scrotale.

Epididimita, boala testiculului umflat. Cauze și factori de risc

Epididimita este cauzată, de cele mai multe ori, de traumatisme în regiunea scrotală, hernii scrotale, hipertrofie de prostată sau infecții cu gonococ și Chlamydia trachomatis, afecțiuni implicate în apariția bolilor cu transmitere sexuală.

În cazul bolilor cu transmitere sexuală, inflamația poate apărea și la intervale de câteva luni de la contactul intim neprotejat cu persoana infectată.

Se poate întâmpla ca inflamația epididimului să survină și în urma intervențiilor chirurgicale transuretrale cu echipament medical care nu a fost sterilizat, ori prin contaminarea cu germeni patogeni multirezistenți de proveniență spitalicească.

În ceea ce privește factorii de risc, boala este mai susceptibilă de apariție în următoarele cazuri: sex fără prezervativ, sex cu un partener care are o boală cu transmitere sexuală, istoric de infecții ale tractului urinar sau ale prostatei, istoric de infecții cu transmitere sexuală, un penis necircumsis sau o anomalie prezentă la nivelul tractului urinar, ciclismul sau mersul pe motocicletă, sedentarismul, mărirea prostatei sau tuberculoza. În acest din urmă caz își poate face apariția epididimita tuberculoasă, care se manifestă la persoanele cu sistemul imunitar compromis.

un bărbat trist îmbrăcat în maiou și pantaloni cu dungi
Epididimita este cauzată, de cele mai multe ori, de traumatisme în regiunea scrotală, hernii scrotale, hipertrofie de prostată sau infecții cu gonococ și Chlamydia trachomatis, afecțiuni implicate în apariția bolilor cu transmitere sexuală.

Simptomele epididimitei

Epididimita se manifestă, de regulă, prin umflarea scrotului, înroșirea și creșterea locală a temperaturii, durere testiculară și sensibilitate, nevoie urgentă de a urina, dureri la urinare, dureri la ejaculare sau în timpul actului sexual, scurgeri din penis, dureri în partea inferioară a abdomenului sau în zona pelvină, sânge în spermă și, în unele cazuri, febră.

Dacă vorbim despre epididimită cronică, afecțiune care persistă deja de șase săptămâni sau este recurentă, simptomele nu apar dintr-odată, acest lucru întâmplându-se treptat.

În ceea ce privește epididimita bacteriană, pacientul poate resimți greață, febră, dureri la urinare și, uneori, se poate confrunta cu sânge în urină. În momentul în care bacteriile au pătruns în uretră, există suspiciunea că patogenul a fost transmis pe cale sexuală.

În final, epididimita acută poate fi marcată, pe lângă simptomele menționate, de durere și tumefacție.

Fiindcă epididimita poate fi confundată cu torsiunea testiculară (răsucirea cordonului prin care testiculul este legat de abdomen, blocarea aportului de sânge ce vine la testicul şi consecutiv infarctizarea şi necroza în timp a acestuia) se recomandă vizita la un medic de specialitate.

un cuplu la un medic cu ochelari
Dacă vorbim despre epididimită cronică, afecțiune care persistă deja de șase săptămâni sau este recurentă, simptomele nu apar dintr-odată, ci pot apărea treptat.
Adauga un comentariu