Boli si tratamente

Ce boala grava previi daca mananci grapefruit si portocale

Publicat: 21 feb. 2015
7

Sa supravietuiesti unui atac vascular cerebral fara consecinte grave asupra sanatatii este ca si cum te-ai naste a doua oara. O astfel de sansa nu o au multi. In cele mai multe cazuri, persoanele care supravietuiesc unui atac vascular se confrunta cu invaliditati de diferite grade.

Citeste si: Semne alarmante care pot anunta un atac cerebral

Dupa un accident vascular pot sa apara paralizii sau pareze, dificultati de limbaj, tulburari de vedere si de orientare in spatiu, probleme de echilibru si tulburari cognitive care pot evolua pana la dementa.

Accidentul cerebral poate fi prevenit prin dieta. Potrivit unui studiu american aparut in revista „Stroke: Journal of the American Heart Association”, femeile care consuma in mod regulat citrice – mai ales portocale si grapefruit – prezinta un risc mai mic sa faca un atac cerebral.

Citeste si: Ce fruct previne atacul cerebral

Cercetatorii au lucrat plecand de la un sondaj realizat de asistente medicale in SUA timp de 14 ani pe 69.622 paciente. Femeile au spus ce mananca si au dat detalii despre cantitatea de legume si fructe consumata.

Scopul cercetarii a fost studierea efectelor flavonoidelor – substante prezente indeosebi in fructe, legume, ciocolata neagra si vinul rosu – asupra sanatatii.

Concluzia a fost ca femeile care mancasera cantitati mai mari de portocale si grapefruit, inclusiv suc din aceste fructe, riscau cu 19% mai putin sa faca un atac cerebral. „Analizele au aratat ca un consum mai mare de fructe, legume, mai precis, de vitamina C, are legatura cu scaderea riscurilor de atac cerebral”, spune Aedin Cassidy, principalul autor al studiului.
„Se stie ca flavonoidele asigura un anumit tip de protectie prin intermediul unor mecanisme ca imbunatatirea functiilor vaselor sanguine sau un efect anti-inflamator”, adauga Cassidy, profesor de nutritie la Facultatea de Medicina a Universitatii East Anglia (Marea Britanie).

Citeste si: 7 masuri care previn accidentul vascular cerebral

Cercetatorii spera ca alte studii vor permite o mai buna cunoastere a acestei legaturi intre consumul de citrice si scaderea riscului de atac cerebral la femei, carora le recomanda sa manance mai degraba legume decat sa bea sucuri, care sunt produse derivate, avand aditivi cu mare concentratie de zahar.





Adauga un comentariu