Sfatul medicului

Ce boala risti cand ai gura uscata?

Publicat: 10 nov. 2015
7
Stresul, unele din alimentele pe care le consumam zilnic, dar si medicamentele pot provoca reducerea nivelului de saliva. Desi pare un simptom banal, uscarea gurii reprezinta un mare risc pentru aparitia infectiilor, atrag atentia medicii.
„Cand nu este secretata o cantitate corespunzatoare de saliva, pacientii resimt un disconfort pe care insa nu-l pot descrie efectiv. Cei mai multi dintre ei nici nu stiu ce efecte negative are acest lucru. Saliva nu ne ajuta doar la digerarea alimentelor, ci ne protejeaza si impotriva infectiilor cauzate de bacterii si ciuperci. De aceea, daca nivelul de saliva scade, creste riscul aparitiilor problemelor“, spune dr. Ion Melnic, specialist in chirurgie dento-alveolara, potrivit adevarul.ro. Medicul ne explica in continuare nu doar care sunt cauzele, dar si modalitatile prin care am putea sa ne pastram gura hidratata si nivelul de saliva optim, astfel incat sa evitam infectiile.
Unul dintre efectele secundare ale medicamentatiilor din ziua de azi este uscarea gurii. Mai ales pastilele care se prescriu pacientilor care sufera de depresie, anxietate, alergii sau raceli, obezitate, acnee, epilepsie sau ameteli ingreuneaza procesul de secretie a salivei. În ceea ce priveste stilul de viata, activitatile stresante, tutunul, respiratia cu gura deschisa si exercitiile fizice intense care duc la deshidratare conduc la uscarea gurii.
„Cauzele incetinirii sau chiar ale stoparii procesului de secretie a salivei sunt numeroase. De aceea, este important sa avem grija la schimbarile pe care le facem, astfel incat sa putem preveni accentuarea problemelor. Simptomele gurii uscate includ: disconfort la nivelul gurii, sete frecventa, craparea buzelor, limba inrosita si uscata, imposibilitatea de a discerne gusturile alimentelor sau respiratia urat mirositoare. Asta le si cer pacientilor mei mereu: sa-si monitorizeze evolutia organismului, astfel incat sa putem depista eventualele probleme cat mai rapid, inainte sa apara complicatii“, adauga dr. Ion Melnic.
Mai mult, gura uscata poate provoca aparitia gingivitei sau a unor infectii. De aceea, este important ca pacientul sa discute despre aceste probleme cu medicul sau. Acesta ar trebui sa schimbe dozele medicamentelor prescrise, astfel incat sa fie eliminate aceste efecte adverse. De asemenea, medicul stomatolog ar trebui sa prescrie produse de hidratare si cu care sa-si clateasca gura constant.
„Eu le recomand pacientilor mei sa bea multa apa,  sa consume din cand in cand guma de mestecat fara zahar si sa foloseasca o pasta de dinti cu fluoride. De asemenea, este important sa respire cu gura inchisa cat mai des posibil“, adauga dr. Ion Melnic. Consumul crescut de legume si fructe, ceaiurile pe baza de plante, precum si periajul zilnic efectuat corect ajuta de asemenea la mentinerea unei guri hidratate corespunzator si a unei respiratii proaspete.
Adauga un comentariu