Sanatate

Ce boli anunță eliminarea cheagurilor de sânge în urină? Iată care sunt cauzele hematuriei

Publicat: 09 mai 2022
două recipiente cu urină
De vină pentru eliminarea cheagurilor de sânge în urină pot fi leziunile căilor urinare sau leziunile renale.

Eliminarea cheagurilor de sânge în urină poate părea îngrijorătoare. Iată ce afecțiuni anunță și care sunt cauzele care duc la apariția acesteia.

Prezența cheagurilor de sânge în urină sau, în termeni medicali, hematuria, nu reprezintă (întotdeauna) o urgență medicală. Cu toate acestea, este nevoie de consult medical și o evaluare atentă, realizate de către un medic de specialitate. De vină pentru eliminarea cheagurilor de sânge în urină pot fi leziunile căilor urinare sau leziunile renale.

Hematuria poate fi atât macroscopică, atunci când sângele este vizibil în urină, cât și microscopică, atunci când este identificată doar pe baza analizelor medicale. Cea microscopică poate fi, la rândul ei, simptomatică sau asimptomatică. Simptome frecvente sunt: durere la urinat, senzație acută de urinare, durere în partea de jos a abdomenului sau în zona renală.

eprubete cu sange pentru analize medicale
Prezența cheagurilor de sânge în urină sau, în termeni medicali, hematuria, nu reprezintă (întotdeauna) o urgență medicală.

Cauze frecvente ale eliminării cheagurilor de sânge în urină

Hematuria se manifestă, în special, la bărbații trecuți de vârsta de 60 de ani, fumători sau foști fumători. În cazul femeilor, de vină pentru această problemă sunt, de regulă, cistitele, adică infecțiile urinare joase.

Cauze care duc la eliminarea cheagurilor de sânge în urină sunt: infecțiile tractului urinar, hiperplazia benignă de prostată, calculii urinari, uretrita sau cancerul de prostată.

Unele infecții pot duce la prezența cheagurilor de sânge în urină. De exemplu, atunci când vorbim despre cistită, inflamația din peretele vezicii și de pe uretră poate genera fragilizarea vaselor de sânge și leziuni la nivelul mucoasei, fapt ce duce la hemoragii și mai mari.

De asemenea, prostatita, și anume inflamația prostatei și presiunea pe care aceasta o exercită asupra uretrei, pot determina apariția unei hemoragii locale.

O altă afecțiune care poate duce la pierderi de sânge la nivelul rinichilor și la scăderea capacității de filtrare a acestora o reprezintă endocardita infecțioasă. Aceasta constă într-o afecțiune a inimii, determinată de streptococii de grup A, care este asociată nefritei streptococice, o infecție a rinichilor.

Alte infecții sunt tuberculoza sau schistosomiaza.

Totodată, există și cauze tumorale, care pot duce la prezența cheagurilor de sânge în urină. Acestea sunt carcinomul renal, tumora Wilms, cancerul vezical, cancerul de prostată, cancerul uretral sau cancerul de endometru.

Hematuria poate fi generată și de accidente sau de corpi străini uretrali, de exercițiul fizic intens sau de goliri rapide a unei vezici urinare foarte pline.

Cheagurile de sânge în urină sunt întâlnite și în cazul glomerulonefritei (inflamația rinichiului), purpura Henoch-Schonlein, nefropatia cu IgA, sindromul Goodpasture, poliarterita, inflamația post-iradiere.

reprezentare 3d a unui cheag de sange
Unele infecții pot duce la prezența cheagurilor de sânge în urină.

Alte cauze ale eliminării cheagurilor de sânge în urină

Hematuria poate fi generată și de calculii renali, vezicali sau ureterici, de chisturile simple, de boala polichistică renală sau de diverse anomalii vasculare congenitale.

De asemenea, cheagurile de sânge pot avea și cauze hematologice, cum sunt: siclemia, tulburările de coagulare și terapia cu anticoagulante.

Există și medicamente, care pot avea ca afecte adverse hematuria. Printre acestea se numără: sulfonamidele, ciclofosfamidele, antiinflamatoarele nesteroidiene.

Alte cauze mai pot fi: sângerările genitale, abuzul sexual, menstruația și sindromul Munchausen.

o femeie cu dureri în zona abdominala
Hematuria poate fi generată și de calculii renali, vezicali sau ureterici, de chisturile simple, de boala polichistică renală sau de diverse anomalii vasculare congenitale.Adauga un comentariu