Sfatul medicului

Ce boli ascund sangerarile intre menstruatii?

Publicat: 07 sept. 2015
7
Sangerarea in afara ciclului menstrual se numeste metroragie sau sangerare uterina disfunctionala. In cazul femeilor care au menstruatie regulata, aceste sangerari ar trebui sa constituie motiv de ingrijorare pentru ca pot indica prezenta unei afectiuni grave. Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrica-ginecologie, prezinta cauzele sangerarilor anormale.
„Intre menstruatii nu trebuie sa apara sangerari. Ciclul reprezinta intervalul dintre menstre, deci cele 28 de zile (in medie), iar menstra dureaza 3-5 zile in mod normal. Peste 7 zile este patologica”, atrage atentia dr. Ruxandra Dumitrescu, potrivit adevarul.ro.

Factorii de risc ai fibromului uterin

 
Pentru o femeie de varsta reproductiva, sangerarea anormala poate reprezenta semn de nidatie a sarcinii sau de avort spontan, deci primul pas va fi eliminarea sarcinii ca o cauza posibila, explica dr. Dumitrescu. Alte cauze pot fi uterine (ale corpului uterin sau colului uterin), ovariene sau hormonale . „De exemplu, sangerarile intermenstruale pot aparea in prezenta fibromului uterin sau adenomiozei, polipilor endometriali sau cervicali, cervicitelor sau displaziilor de col , anovulatiei sau unui chist ovarian esteogeno-secretant . Toate disfunctiile endocrine (hipotiroidie/hipertiroidie) se pot asocia cu sangerari anormale. Variatiile greutatii corporale pot determina sangerari sau amenoree”, precizeaza dr. Ruxandra Dumitrescu, potrivit sursei citate.
Cauzele sangerarilor difera, ca incidenta, in functie de varsta femeii. De exemplu, spune dr. Dumitrescu, la 20-30 de ani cauza este frecvent hormonala sau reprezentata de disfunctii ovariene in general. La 35-50 ani, colul uterin este cel mai frecvent afectat. In perioada menopauzei, prelevarea de biopsie sau aspirat endometrial este obligatorie la orice sangerare, pentru ca semnifica frecvent cancer de endometru. Medicul recomanda mare atentie: „Sa nu se intarzie  prezentarea la medic si diagnosticul!”.

Care sunt cauzele si simptomele fibromului uterin
 
Pacienta trebuie sa se prezinte imediat la ginecolog, pentru ca, deseori, sangerarea vaginala anormala este semn de cancer genital (de col uterin/de endometru/de trompa uterina/de ovar). Deci este o urgenta medico-chirurgicala. Potrivit medicului ginecolog Ruxandra Dumitrescu, diagnosticul se stabileste prin: consult, ecografie, examen citologic al colului uterin si al endometrului, biopsii tintite, RMN pelvin cu substanta de contrast. In prezent exista posibilitatea de a pune diagnosticul foarte rapid, se pot realiza toate testele intr-o saptamana, pentru ca de rapiditatea diagnosticului depinde eficienta tratamentului. In cazul sangerarilor anormale se mai pot efectua teste moderne: histeroscopia diagnostica sau operatorie, care vizualizeaza si elimina, printr-o manevra minim invaziva, un eventual fibrom sau polip endometrial sau cervical, un sept uterin, explica dr. Ruxandra Dumitrescu.
Adauga un comentariu