Boli si tratamente

Ce boli putem mosteni de la parinti si care e probabilitatea sa le facem

Publicat: 04 ian. 2017
7

De la parinti nu mostenim doar trasaturile fizice, ci si boli cardiovasculare, diabet si chiar forme de cancer.

Predispozitia la anumite boli, printre care cele de inima, diabet, astm si anumite tipuri de cancer, este dictata de mostenirea genetica a fiecarei persoane. Daca ambii parinti sufera de aceeasi boala, riscurile ca si copilul sa dezvolte acea afectiune sunt considerabile.
Iata care sunt bolile cu cel mai mare risc de transmitere genetica.

1. BOLI DE INIMA
Daca unul dintre parinti sufera de hipertensiune arteriala sau are un nivel mare al colesterolului, riscul ca si copilul sa se confrunte cu astfel de probleme este foarte mare: cam de 50%. Mai mult, daca ambii parinti sufera de aceeasi afectiune, atunci riscul de mostenire a bolii urca semnificativ, pana la 75%, arata studiile.

Fericirea depinde si de mostenirea genetica 

2. DIABET
Numarul diabeticilor ai caror parinti se confrunta cu aceeasi problema e de 17 ori mai mare decat al cazurilor izolate dintr-o familie. Predispozitia pentru a face acesta boala este mai mare în cazul diabetului zaharat de tip II.

Din mame diabetice se pot naste copii obezi, copii cu greuate mare la nastere si care sunt predispusi la obezitate. Acest lucru se întampla din cauza tulburarilor de metabolism ale mamei.

3. CANCER
Aproximativ 5-10% din totalul de cancere sunt mostenite genetic. Asta înseamna ca orice mutatie genetica poate fi transmisa noii generatii.

De exemplu, cancerul la san, precum si cel ovarian, se numara printre formele cu cea mai mare rata de transmitere genetica. Pericolul este si mai mare daca aveti doua-trei rude care au avut aceste boli.

4. AFETIUNI RESPIRATORII SI ALERGII
Exista trei afectiuni respiratorii care se transmit genetic: rinita alergica, cea cronica si sinuzita. Statisticile arata ca daca unul dintre parinti sufera de rinita alergica, riscul ca urmatoarea generatie sa mosteneasca boala este de aproximativ 30%.

Riscul de infarc, mostenire genetica 

În cazul în care ambii parinti sufera de aceste boli, riscul de a le transmite si copiilor creste la 65%.Si alergiile se transmite genetic, mai exact sensibilitatea la anumiti alergeni. De aceea, trebuie, ca medic, sa cunosti istoricul familial de boli. Îngrijorator este faptul ca si astmul poate fi mostenit în proportie de 80% de cei mici.

5. OBEZITATE
Un copil ai carui parinti sunt obezi sau supraponderali are un risc de a avea probleme cu greutatea cu 50% mai mare decat cei ai caror parinti au o greutate normala. Daca doar unul dintre parinti este obez, riscul de a avea probleme cu greutatea scade, dar nu considerabil, la 40%.

sursa:doctorulzilei.ro

Adauga un comentariu