Culinar

Ce bunătăţi se pot prepara din Mâna Maicii Domnului

Publicat: 12 iun. 2020

Luna iunie este momentul în care peste tot parcă începe să miroasă a caprifoi sau Mâna Maicii Domnului. Este acea plantă căţărătoare, cu flori galbene şi albe, care emana un parfum ce îţi îmbata toate simţurile şi a cărei aroma parcă o poţi gusta. Este la mare concurenţa cu aromă de tei, care înfloreşte tot în această perioadă, însă avantajul este că, dacă teiul trece în câteva săptămâni, Mana Maicii Domnului ne încântă până toamna târziu.

Mâna Maicii Domnului nu este doar o plantă ornamentală, pe care, copii fiind, o căutam cu înfrigurare pentru a-i gusta nectarul. Lonicera Japonica, pe numele ei ştiinţific, este un excelent remediu antistres, folosit în aromaterapie, dar şi o „armă” împotriva multor afecţiuni, datorită proprietăţilor sale antibacteriene şi un ingredient pentru câteva bunătăţi care dau gust verii.

Mâna Maicii Domnului ajuta la eliminarea toxinelor din organism, ameliorează sau tratează tusea, febră, durerile de gât, abcesele şi reumatismul. Preparatele din Mâna Maicii Domnului au un efect tonic, scad tensiunea arterială şi lupta împotriva colesterolului.

Infuzia de caprifoi este un excelent remediu împotriva stărilor de greaţă, dar nu este indicată dacă ai probleme cu stomacul sau digestia.

În zilele fierbinţi de vară te poţi răcori cu un ice tea de caprifoi simplu de preparat sau cu un sirop preparat din florile parfumate, ori chiar cu o îngheţată.

Iată cum se prepară:

Ice tea de caprifoi

Ai nevoie de două linguri de flori de caprifoi proaspete, fără frunze sau fructe, o cană mare de apă, gheaţă, zahăr sau miere, frunze de mentă proaspătă, lămâie. Fierbi apa şi laşi florile la infuzat până când lichidul ajunge la temperatura camerei. Atunci îl bagi la frigider pentru câteva ore sau adaugi gheaţa. Se poate consuma imediat sau chiar a doua zi, pentru o aromă mai puternică. Îndulcitorul nu se adauga înainte de degustare, deoarece florile au deja o anumită dulceaţă. Se adauga opţional menta proaspătă şi lămâie.

Sirop de caprifoi

imic nu se compara într-o zi caldă de vară cu un sirop parfumat şi răcoritor. Iar cel de caprifoi este foarte simplu de preparat. Ai nevoie de 3 căni de zahăr, 3 căni de apă şi o cană de flori de caprifoi spălate cu apă rece şi de la care ai îndepărtat codiţa verde. Se pun la fiert apa şi zahărul, se aşteaptă până când cristalele s-au dizolvat complet, iar apoi se adauga florile. Se dă oala la o parte de pe foc şi se aşteaptă jumătate de oră, după care se strecoară. Lichidul se păstrează la frigider, în sticle. Poate fi consumat ca atare, cu apa, poate fi adăugat în ceai, cafea sau limonada şi poate fi combinat chiar cu alcool pentru un cocktail deosebit de aromat.

Îngheţata cu caprifoi

Ai nevoie de două ceşti cu flori de caprifoi proaspăt culese, o ceaşcă şi jumătate de smântână dulce, o ceaşcă de lapte dulce, o jumătate de ceaşcă de zahăr şi seminţe de vanilie.

Se amesteca smântâna, laptele şi zahărul până se omogenizează şi zahărul este dizolvat complet. Se adauga florile şi totul se amesteca la foc mic, până aproape de punctul de fierbere. Se trage vasul de pe foc şi se lasă la răcit, până când amestecul ajunge la temperatura camerei, iar apoi se acoperă şi se pune la congelator. A doua zi aduni florile din amestec şi se adauga seminţele de vanilie, amestecând bine, iar apoi totul merge din nou la congelator, înainte de servire.

Adauga un comentariu