Stiri si curiozitati

Ce cauta un astronaut pe fatada Catedralei din Salamanca ridicata pe vremea lui Mihai Viteazul?

Publicat: 14 ian. 2015
3

Piatra de temelie a Catedralei din Salamanca a fost pusa in 1513. Pentru a respecta adevarul istoric, noul edificiu a fost construit pe ruinele unei mai vechi biserici, ridicata cu trei sute de ani inainte. Cam pe atunci, ca o simpla comparatie, domnitorul Vlad Inecatul, care, asa cum ii arata si numele, a decedat, matol, cu tot cu al sau cal, in Dambovita, incepea a lucra la Manastirea Plumbuita, cu hramul Sfantul Ioan Botezatorul.

Vezi si Catedrala Saint Paul din Londra

Constructia Catedralei din Salamanca s-a sfarsit la 1733, devenind, rapid, loc de pelerinaj. Interesant este faptul ca deasupra uneia dintre intrari troneaza sculptura unui…astronaut, in costum specific, cu ghete, casca si cablu de oxigen! Ce cauta el aici?

Vezi si Catedrala Sfantul Sava din Belgrad – FOTO

In 1993, Salamanca a fost gazda expozitiei cu caracter religios ”Varstele Omului”. Cu un an inainte, s-a decis restaurarea Catedralei, unele portiuni dintre fatade aflandu-se intr-o stare avansata de degradare. Cu aceasta ocazie, sculptorul Miguel Romero a creat un…astronaut, conform traditiei care spune ca la orice restaurare trebuie introdus un element modern. In timp, opera a fost criticata in dese randuri, nu atat pentru stil, cat pentru amplasare. Pe 20 septembrie 2010, astronautul lui Romero a fost vandalizat, alegandu-se cu bratul drept rupt, potrivit a1.ro.

Adauga un comentariu