International

CE cere Curtii de Justitie Europene sa vada daca ACTA incalca drepturi si libertati fundamentale

Publicat: 22 feb. 2012
1
Comisia Europeana va solicita Curtii de Justitie a UE (CEJ, cu sediul la Luxemburg) sa evalueze daca Acordul comercial impotriva contrafacerii (ACTA) este incompatibil in vreun fel cu drepturile si libertatile fundamentale in UE, precum libertatea de exprimare, protectia informatiilor si dreptul de proprietate intelectuala, informeaza agentia de stiri Agerpres.
Executivul comunitar a predat deja ACTA spre ratificare guvernelor statelor membre. În luna decembrie, Consiliul UE a adoptat cu unanimitate ACTA si a autorizat statele membre sa il semneze. De asemenea, Comisia a inaintat textul acordului Parlamentului European, in vederea dezbaterii si a votarii. 
In ultimele saptamani, procesul de ratificare a ACTA a dus la o dezbatere larga la nivel european asupra acestui document, a libertatii internetului si importantei dreptului de proprietate intelectuala in Europa pentru economiile statelor membre. 
„Cred ca a aduce ACTA in fata CEJ este un pas necesar. Aceasta dezbatere trebuie sa se bazeze pe fapte si nu pe dezinfomare si zvonuri care au dominat website-urile de socializare si blogurile in ultimele saptamani.  Asa cum am explicat deja in fata Parlamentului European in cateva randuri, ACTA este un acord ce vizeaza ridicarea standardelor globale de consolidare a drepturilor de proprietate intelectuala. Aceste standarde sunt deja incluse in dreptul european.  Ceea ce conteaza pentru noi este ca si alte tari sa le adopte, astfel incat companiile europene sa se poata apara impotriva falsificarii produselor lor atunci cand fac afaceri in intreaga lume. Acest lucru inseamna ca ACTA nu va schimba nimic in UE, dar va conta pentru UE”, a declarat comisarul european pentru comert Karel De Gucht. 
Potrivit acestuia, prin ACTA nu se va schimba nimic legat de modul in care cetatenii UE folosesc internetul si website-urile de socializare in prezent, intrucat acordul nu introduce nicio regula noua. „ACTA doar ajuta la consolidarea a ceea ce astazi este deja lege. ACTA nu cenzureaza si nu inchide website-uri si nu va afecta libertatea internetului sau libera exprimare”, a mai spus De Gucht. 
ACTA a fost semnat in urma cu cateva saptamani, la Tokyo, de 22 de state membre ale UE, inclusiv Romania, si de Australia, Canada, Japonia, Maroc, Noua Zeelanda, Singapore, Coreea de Sud si SUA. 
Pentru a se putea aplica in UE, acordul trebuie sa fie ratificat de cele 27 de state membre UE si aprobat de Parlamentul European. O directiva UE include deja cateva mijloace de protejare a drepturilor de proprietate intelectuala. Potrivit presedintelui Comisiei de comert international a PE, Vital Moreira, controversa apare in legatura cu o mica parte a acordului, cea care se refera la drepturile de autor pe internet, descarcarea de muzica, literatura, teatru, spectacole etc. 
Deoarece acordul a ridicat probleme legale, Parlamentul European mai poate cere Curtii de Justitie a UE (CEJ) sa verifice compatibilitatea acestuia cu legislatia europeana. 
Cererea poate fi facuta de catre o comisie europarlamentara. În acest caz, procedura parlamentara ar fi suspendata pana la decizia CEJ. Comisia pentru comert international a PE este responsabila cu decizia asupra ACTA, insa si alte comisii europarlamentare, printre care cea pentru libertati civile, isi pot spune opiniile.
Adauga un comentariu