Sanatate

Ce complicații pot apărea după chiuretaj? Riscuri și urmări pe care trebuie să le iei în calcul

Publicat: 19 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce complicații pot apărea după chiuretaj Riscuri și urmări pe care trebuie să le iei în calcul
Chiuretajul se referă la avortul provocat sau, în termeni mai simpli, la o întrerupere de sarcină.

Există numeroase complicații care pot apărea după chiuretaj, ce pot fi imediate, precoce sau tardive. Iată care sunt acestea și ce măsuri ar trebui să iei.

Chiuretajul se referă la avortul provocat sau, în termeni mai simpli, la o întrerupere de sarcină. Acesta are în vedere evacuarea instrumentală pe cale vaginală și stimularea contracțiilor uterine. Chiuretajul se poate face și pentru a îndepărta orice țesut rămas în uter și implică folosirea unui dispozitiv în formă de lingură, care poartă numele de chiuretă. Cu ajutorul acestuia, se răzuiește ușor căptușeala peretelui uterin, sub anestezic local sau general.

Chiuretajul se poate realiza din mai multe motive, și anume: avort chirurgical făcut în primul trimestru de sarcină (în jurul săptămânii 12), pierderea sarcinii și avort incomplet.

o mână de adult și o mână de bebeluș
Chiuretajul se poate realiza din mai multe motive, și anume: avort chirurgical făcut în primul trimestru de sarcină (în jurul săptămânii 12), pierderea sarcinii și avort incomplet.

Ce complicații pot apărea după chiuretaj?

După chiuretaj, femeia se poate confrunta cu complicații imediate, precoce, tardive și, chiar, cu decesul, potrivit asociatiaprovita.ro.

Complicații imediate

Complicațiile imediate pot apărea în primele trei ore de la chiuretaj. Acestea sunt: hemoragia uterină (se pierd între 100 și 1000 de mililitri de sânge, iar riscul de deces crește odată cu vârsta pacientei), perforația uterină (poate apărea în timpul măsurării uterului cu ajutorul histerometrului și constă în lezarea organelor interne abdominale), leziunea colului uterin (apare în timpul dilatării colului și presupune leziuni ale vaselor mari de sânge din uter; în unele cazuri necesită extirparea uterului), leziune cervicală, perforație uterină, convulsii, embolism letal (trombi sanguini, aer şi lichid amniotic), naștere de feți vii (complicație întâlnită în cazul chiuretajului din al doilea trimestru de sarcină).

Complicații precoce

Astfel de complicații apar după primele trei ore de la chiuretaj și până la 28 de zile. Printre acestea se numără: retenția produsului de concepție (însoțită de infecție și sângerare) și infecția (poate avea ca urmare avortul septic sau toxico-septic, complicații mortale). Gravitatea deosebită, sechelele generate femeilor tinere și frecvența mare a cazurilor, fac din formele grave de infecție un element esențial în morbiditatea şi mortalitatea obstetricală.

Complicații tardive

Complicațiile tardive apar după 28 de zile de la efectuarea chiuretajului. Acestea pot fi: animaliile menstruale, infertilitatea sau sterilitatea secundară (produsă de inflamația trompelor uterine cu închiderea acestora), avortul spontan, sarcina ectopică (provocată de infecții), prematuritatea (nașteri premature), imunizarea Rh (crește odată cu vârsta), tulburări psihice, remușcări obsesive sau sentiment de vinovăție. De asemenea, pot apărea psihoze depresive, marcate de stări anxioase, frigiditate, complexe sexuale.

Mortalitate

Rata mortalității după chiuretaj este de 0-2 decese / 100.000 proceduri. Cele mai frecvente cauze sunt infecţia (23%), embolismul (23%), hemoragia (23%) şi complicaţii ale anesteziei locale sau generale (16%).

Așadar, înainte de a alege chiuretajul, trebuie să ai în vedere și aceste riscuri. Mai mult, pot apărea și dezechilibre în relațiile dintre membrii familiei și chiar stări nevrotice sau psihotice, provocate de omor.

Dacă te confrunți cu febră, sângerări abundente, secreții vaginale cu un miros puternic, frisoane și durere abdominală severă, nu ezita să suni la 112. Poate fi vorba despre o urgență medicală, ce necesită ajutor specializat.

o femeie tristă cu mâinile pe față
După chiuretaj, femeia se poate confrunta cu complicații imediate, precoce, tardive și, chiar, cu decesul
Adauga un comentariu