International

Ce condamnare a primit Radovan Karadzici, supranumit „macelarul din Balcani”

Publicat: 20 mart. 2019
1

Judecatorii Mecanismului Tribunalului Penal International al ONU au decis astazi, in apel, condamnarea la inchisoare pe viata a lui Radovan Karadzici, fost presedinte al Republicii Srpska.
Karadzici, in varsta de 73 de ani, a fost condamnat in 2016, de catre Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie, la 40 de ani de inchisoare, insa a facut apel. El si-a motivat apelul sustinand ca a fost condamnat pe baza unor "zvonuri".

Fostul lider al sarbilor bosniaci, Radovan Karadzici, condamnat la 40 de ani de inchisoare pentru GENOCID

Karadzici a fost gasit vinovat pentru zece acuzatii de genocid, crime de razboi si alte atrocitati, inclusiv planuirea masacrului de la Srebrenita din iulie 1995. Atunci, militari sarbi bosniaci au ucis aproximativ 8.000 de musulmani intr-o "zona sigura" din Srebrenita, protejata de fortele ONU de mentinere a pacii. Masacrul de la Srebrenita este cel mai mare astfel de eveniment petrecut in Europa dupa 1945.

Karadzici a fost presedinte al Republicii Srpska (una dintre cele doua entitati care compun Bosnia si Hertegovina, n.r.) in anii '90. In motivarea verdictului initial, instanta internationala a decis ca Radovan Karadzici si alti lideri ai vremii au fost responsabili pentru "crimele organizate si sistematice comise impotriva musulmanilor si croatilor din Bosnia". Fostul comandant de armata Rako Mladici a fost condamnat la inchisoare pe viata in noiembrie 2017 in baza unor acuzatii similare.
Adauga un comentariu