Local

Ce conditii pun bancile pentru programul „Kogalniceanu”

Publicat: 16 feb. 2012
1

@ Afaceristii din Iasi care contracteaza credite prin programul „Kogalniceanu” trebuie sa aleaga cu grija de la ce banca se imprumuta @ De curand, cele 13 banci comerciale participante au facut publice conditiile de acordare a creditelor pentru programul „Kogalniceanu” pe anul 2012 @ Printre costurile suplimentare se numara comisioanele de acordare, gestiune, prelungire, rambursare anticipata, modificare, activare, de analiza sau de neutilizare

Proprietarii de intreprinderi mici si mijlocii (IMM) din Iasi care vor sa contracteze anul acesta credite subventionate partial de statul roman, prin programul „Mihail Kogalniceanu”, trebuie sa fie foarte atentie la costurile suplimentare pe care le solicita prin contract institutiile de credit. Toate bancile comerciale participante la program si-au facut recent publice conditiile de acordare de credite speciale pe termen scurt destinate finantarii capitalului de lucru. Printre costurile suplimentare se numara comisioanele de acordare, gestiune, prelungire, rambursare anticipata, modificare, activare, de analiza sau de neutilizare.

Comisionul de acordare a liniei de credit e solicitat de majoritatea bancilor participante la program. El variaza intre 0,5 si 1,8 la suta din valoarea liniei de credit. Un alt cost care a lansat multe controverse si procese in instanta anii trecuti, dar care acum se afla in legalitate, e cel de gestiune. In cadrul programului pentru IMM-uri, patru institutii bancare inca solicita acest cost, denumit anii trecuti „cost ascuns”. Valoarea lui poate reprezenta intre 0,1 si 1 la suta din credit.

Bancile participante la program sunt: BRD Groupe Societe Generale, Alpha Bank, Banca Comerciala Carpatica, BancPost, CEC Bank, Garanti Bank, OTP Bank, Pro Credit Bank, Banca Transilvania, Unicredit Tiriac Bank, Libra Internet Bank, Piraeus Bank si Banca Comerciala Romana.

Prin intermediul programului „Kogalniceanu„, IMM-urile pot contracta credite de maxim 125.000 de lei, pentru care statul roman subventioneaza maxim 70 la suta din dobanda calculata si perceputa de institutia de credit, fara a depasi 6,5 la suta pe an. De asemenea, statul roman acorda garantarea a maxim 80 la suta din valoarea creditului, in limita a 100.000 de lei, exclusiv dobanzile si comisioanele bancare si alte sume datorate de beneficiar in cadrul contractului de credit. Aceasta facilitate se aloca prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM).

Adauga un comentariu