Secretele istoriei

Ce consecinţe au avut reformele lui Martin Luther

Publicat: 25 feb. 2020

Ce consecinţe au avut reformele lui Martin Luther. Născut pe 10 noiembrie 1483 în Eisleben, Saxonia, Martin Luther a făcut parte dintr-o familie cu un tată sever şi o mamă timidă.

În anul 1515 Martin Luther a adus învinuiri clerului. Le cerea preoţilor să ofere modelul divin al Scripturii şi nu pe cel al pământeanului corupt de păcat.

În ciuda invitaţiilor primite de la prietenii săi, speriaţi de ciumă din 1516, Martin nu şi-a părăsit postul. Însă în cursul anilor 1512-1517 s-au îndepărtat de doctrina oficială a Bisericii. A început prin a vorbi de teologia noastră, în contrast cu cea care se predă la Erfurt.

Seriozitatea cu care Luther și-a susținut vocația sa religioasă l-a condus la o criză personală profundă

Martin Luther se întreba cum era posibil să reconcilieze cerințele legii lui Dumnezeu cu incapacitatea omului de a le urma. A găsit răspunsul în Noul Testament: Dumnezeu, devenind om în Iisus Christos, a împăcat omenirea cu el.

Ceea ce era cerut omenirii nu era o respectare strictă a legilor și a obligațiilor religioase, ci un răspuns de credință, răspuns acceptat de Dumnezeu. Această credință trebuia să se bazeze pe dragoste, nu pe frică.

Ce consecinţe au avut reformele lui Martin Luther

Martin Luther este cunoscut ca „părintele Reformei”. Intenţia acestuia a fost de înnoire a Bisericii Universale.

A fost o personalitate plină de contradicții interioare, clădită din extreme și exprimată în paradoxuri, o mare de puteri, de impulsuri, de cunoștințe, de nerăbdare. În aceeaşi manieră este prezentată şi opera sa.

Reformele sale au dus la nașterea Bisericii Evanghelice-Luterane.

În 1525 Martin Luther s-a însurat cu fosta călugăriță Katharina von Bora, arătându-se astfel adversar al celibatului impus de catolicism preoțimii.

Restul vieții și l-a petrecut scriind, ținând predici și organizând reforma bisericii în Saxonia. Luther a murit la 18 februarie 1546 în orașul său natal, Eisleben.loading...

Adauga un comentariu