Actualitate

Ce crede sociologul Mirel Palada despre modul în care va evolua Războiul din Ucraina

Publicat: 18 mai 2022
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Ce crede sociologul Mirel Palada despre modul în care va evolua Războiul din Ucraina
Ce crede sociologul Mirel Palada despre modul în care va evolua Războiul din Ucraina

Sociologul şi analistul Mirel Palada, fost purtător de cuvânt al Guvernului României, dar și coordonator în cadrul Casa de sondare Sociopol, a abordat în Platoul BZI LIVE astăzi, 18 mai 2022, aspecte legate de stadiul în care se războiul din Ucraina.

Totodată, sociologul Mirel Palada a vorbit despre cum să ne informăm corect, despre avalanşa de fake-news-uri din ultima perioadă, manipulare şi control, starea societăţii actuale, realităţi, predicţii politico-sociale, economice naţionale şi pe plan internaţional.

Sociologul Mirel Palada, despre cum va evolua Războiul din Ucraina

Sociologul şi analistul Mirel Palada a anticipat încă de la declanșarea războiului din data de 24 februarie, faptul că va fi un război de durată, care nu se va încheie după doar câteva zile.

„Deja două luni de război. Destul de surprinzător este că am spus că o să dureze. Din maniera intrinsecă, un război nu poate ține cât un film. Războiul, să ţină câteva zile este o excepţie, nu o regulă. Avem de-a face cu o desfăşurare clasică de forţe, de forţe speciale. Când te duci cu tancuri, nu ţine cont de forţe speciale. Era inevitabil ca războiul să dureze luni de zile.

Problema noastră este aici, în minte. Suntem atât de mult învăţaţi cu rapiditatea cu care se desfăşoară lucrurile, încât ne plictisim repede. Generaţia noastră nu suportă un montaj lung de film, aşa suntem şi cu consumul de informaţie de ştiri. Suntem învăţaţi cu această rapiditate ontologică, fenomenologică a ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Când vedem că realitatea se încăpăţânează să meargă în alte ritmuri decât ale noastre, ne face să fim nerăbdători cu realitatea. Dar realitatea nu ţine cont de părerea noastră. Este evident că un asediu durează mult. Pe vremuri dura trei ani de zile.

Spectatorii trebuie să înţeleagă un lucru. Că din fericire, noi nu trăim război. Noi trăim povestea despre război. Pentru că nu se duce nimeni să tragă cu puşca, nu se duce nimeni pe câmpul de luptă, noi suntem afectaţi doar indirect de război.
Trebuie să spunem cât se poate de des, că trebuie să înţelegem diferenţa dintre război şi povestea despre război. Bineînțeles că ne afectează la preţuri, apoi armata care intră în alertă, dar pe noi, ca populație, nu ne afectează cu nimic.

Nu mai există nuanţe. Iar asta se întâmplă doar în situaţii de criză, când lumea trebuie să despice firul în 4. Atunci când ne e frică, intrăm într-un mecanism de apărare, la modul fright or fight. Ne luptăm cu prejudecăţile.

În primul rând, nu știm ce se întâmplă exact acolo. Fiecare vine cu punctul lui de vedere. Pentru ruşi e trădare să spui că ucraineanul învinge şi pentru ucrainean, e trădare să spui că rusul câștigă. Nu ai pe cine să crezi. Și în al doilea rând, nici nu mai suntem atât de dispuşi să acceptăm o poveste plină de nuanţe. Și evident că atunci apar tot soiul de fantezii.

Subiectul Mariupol este unul foarte sensibil, cum era Stalingradul pentru ruşi. Discursul ucrainean seamănă cu discursul nemţilor din Al Doilea Război Mondial. La fel şi acum, vin ucrainenii şi spun că am învins, s-a terminat misiunea de luptă a batalionului Azov şi suntem nişte victorioşi. Acest tip de prezentare nerealist, îi face pe unii să fie neincrezători, iar pe alţii să fie fascinaţi. Suntem atât de fantasmați încât ajungem să credem”, a menționat sociologul Mirel Palada.

Sociologul Mirel Palada, despre cine ar putea câștiga războiul din Ucraina

Nevrând să aleagă în mod special o tabără, sociologul Mirel Palada prezice că războiul ar putea avea orice sfârșit.

„Rusul poate să ocupe doar Donețsk şi Lugansk. Rusul poate să intre în Republica Moldova, Transnistria… Aşa cum şi ucrainenii pot să azvârle ruşii complet din Ucraina. Sunt foarte multe grade, nimeni nu o să ştie ce se poate întâmpla. Nu se ştie cine va câştiga, important e cum vom defini lucrurile.

În tabăra noastră, definirea va fi una singură: rușii au pierdut războiul. Și peste 5, 10 ani, la fel o să spunem. O să îi trimitem înapoi în stepa lor, primitivă, aşa cum i-am trimis şi pe chinezi. Deşi chinezii sunt o adevărată forţă economică. Noi suntem ăia deștepții, iar ei, cei primitivi.

Fiecare va trăi în bula lui. Lumea se va împărţi din nou în două tabere, relativ egale, din punct de vedere economic şi militar. O să trăim într-o mediocritate cum în general se întâmplă. Noi nu suntem obişnuiţi cu mediocritatea şi o să vrem să mânjim realitatea”, a spus sociologul Mirel Palada.

Reamintim că sociologul Mirel Palada a fost invitat în cadrul unei noi emisiuni-dialog BZI LIVE plecând de la România şi lumea, pe fondul declanşării Războiului din Ucraina.

Comentarii
  • Băiatul ăsta este un prosovietic opulent.

    Ce anume nu știm? Ce este așa de greu de crezut?

    Dreptul la autodeterminare al unui popor nu depinde de opinia lui Mirel din Prahova. Crimele se desfasoara pe teritoriul Ucrainei invadat de rusi. Cum sa spui ca discursul ucrainienilor seamana cu cel nazist, preluand intocmai propaganda sovietică? Parcă adevărul era la mijloc și complet necunoscut, iar apoi, deodată, propaganda sovietică e bună.

    Cum să se împartă lumea în două tabere egale? Rusia e mai aproape de prosperitatea Coreei de Nord.

    „O să trăim într-o mediocritate cum în general se întâmplă. Noi nu suntem obişnuiţi cu mediocritatea”

    Cum să emiți așa ceva și să mai ai pretenții de sociolog. Și tanti Geta de la tarabă are mai multă logică.

  • Articolul spune lucrurilor pe nume. Este nepartinitor si obiectiv. Ma bucur ca oamenii inteligenti vad adevarata starea lucrurilor. Fara a dezbate cine are dreptate, rusul sau ukraineanul, este deranjant cand auzi pe Zelenski ca a castigat lupta la Azov in timp de soldatii lui sunt invinsi, morti sau prizonieri.

Adauga un comentariu