News Flash:

Ce cuprinde Legea Asigurarilor Sociale de Sanatate

7 Aprilie 1999
830 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7383 RON (0.0000)
USD: 4.2016 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Casa Sociala de Asigurari de Sanatate Iasi
•Legea Asigurarilor Sociale de Sanatate, intrata in vigoare la inceputul acestei luni, a fost aplicata, pina acum intr-o foarte mica masura. Pina acum, in judetul Iasi, s-au inscris 300.000 de persoane, la 260 de medici, ceea ce inseamna ca unui medic ii revine in jur de 1.100 de ieseni. Conform legii, "asigurarile sociale de sanatate reprezinta principalul sistem de ocrotire a sanatatii populatiei".

In articolul 1 se specifica, ca asigurarile sociale sint obligatorii si functioneaza descentralizat, pe baza principiului solidaritatii si subsidiaritatii in colectarea si utilizarea fondurilor, precum si a dreptului alegerii libere de catre asigurati a medicului, a unitatii sanitare si a casei de asigurari de sanatate. Contributia fondurilor de asigurari sociale de sanatate se face din contributia asiguratilor, din contributia persoanelor fizice si juridice care angajeaza personal salariat, din subventii de la bugetul de stat, precum si din alte surse. Articolul 3 din primul capitol spune ca asiguratii si membrii lor de familie au dreptul la servicii medicale, in mod nediscriminatoriu, in conditiile legii. Asiguratii au dreptul sa participe la actiunile organizate de casele de asigurari sociale si sa respecte tratamentele prescrise.

In urmatorul capitol se specifica, ca asiguratii trebuie sa fie romani cu domiciliul in tara sau straini, care au resedinta in Romania. Asiguratii vor plati lunar o contributie pentru asigurarile de sanatate, iar calitatea de asigurat se va dovedi cu carnetul de asigurari sociale. Sint excluse de la plata contributiilor, copiii si tinerii pina la virsta de 26 ani, daca sint elevi, studenti sau ucenici si daca nu realizeaza venituri din munca; persoanele cu handicap, care nu realizeaza venituri din munca sau se afla in grija familiei; sotul sau sotia, parintii si bunicii, fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate si persoanele ale caror drepturi sint stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura restaurata cu incepere de la 6 martie 1945, veteranii de razboi, invalizii si vaduvele de razboi; urmasii eroilor-martiri, ranitilor precum si luptatorilor din Revolutia din 1989, daca nu realizeaza alte venituri decit cele provenite din drepturile banesti acordate de lege, precum si cele provenite din pensii. Totodata, persoanele exceptate de la asigurarea obligatorie sint membrii misiunilor diplomatice acreditate in Romania si cetatenii straini care se afla in tara.

Calitatea de asigurat se dobindeste din ziua incheierii contractului colectiv de munca si se pastreaza pe toata durata acestuia. Contributia pentru asigurarile sociale revine celui care a angajat personalul. Persoanele care nu lucreaza, devin asigurate din ziua in care a achitat contributia si o pastreaza in conditiile legii. Aceeasi calitate, de asigurat, o au si militarii in termen, persoanele aflate in concediu medical, in concediu pentru sarcina si lehuzie sau in concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav care are cel mult 6 ani, detinutii si persoanele care fac parte dintr-o familie care beneficiaza de ajutor social.

Care sint drepturile asiguratilor


In primul rind, asiguratii au dreptul la servicii medicale, medicamente si materiale sanitare. Asiguratii au dreptul la ingrijirea medicala, in caz de boala sau de accident, din prima zi de imbolnavire sau de la data accidentului si pina la vindecare. Insotitorii copiilor bolnavi in virsta de pina la 3 ani, beneficiaza de plata serviciilor hoteliere din partea casei de asigurari de sanatate, daca medicul considera necesara prezenta acestora pe o perioada determinata. In serviciile medicale nu se includ serviciile de sanatate acordate in caz de risc profesional: boli profesionale si accidente de munca, unele servicii de inalta performanta, de asistenta stomatologica, asistenta medicala curativa la locul de munca, servicii hoteliere cu grad inalt de confort.

In scopul prevenirii imbolnavirilor si a pastrarii sanatatii, asiguratii vor fi informati permanent asupra mijloacelor de pastrare a sanatatii, de reducere si de evitare a cauzelor de imbolnavire. Serviciile medicale stomatologice preventive se suporta de casele de asigurari astfel: nelimitat pentru copiii pina la 16 ani, pentru tinerii de la 16 la 20 de ani, de doua ori pe an si pentru adulti, o data pe an. Asiguratii care au peste 30 de ani au dreptul la un control in fiecare an, pentru prevenirea bolilor cu consecinte majore in morbiditate si mortalitate.

Asiguratul are dreptul de a-si schimba medicul de familie dupa expirarea a cel putin 3 luni de la data inscrierii la medic.

Serviciile medicale in caz de boala

Asiguratii au dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicatiilor, pentru recuperarea sau cel putin pentru ameliorarea suferintei pacientului, dupa caz. Totodata, asiguratii au dreptul la asistenta medicala de specialitate ambulatorie, la indicatia medicului de familie, cu respectarea liberei alegeri a medicului specialist acreditat.

Asiguratii au dreptul la materialele sanitare pentru corectarea vazului, a auzului, prin protezarea membrelor si la alte materiale de specialitate in acest scop. Asiguratii beneficiaza si de tratament fizioterapeutic, masaje, gimnastica medicala, pe baza prescriptiilor medicale. Asiguratii de peste 18 ani suporta costul medicamentelor care se administreaza in infectiile usoare ale cailor respiratorii, calmante, purgative, antiemetice; costul serviciilor medicale si al materialelor sanitare acordate in cazul corectiilor estetice; costul unor materiale sanitare necesare corectarii auzului si vazului: baterii pentru aparatele auditive si ochelari de vedere; costurile medicamentelor, ale materialelor sanitare si ale mijloacelor terapeutice care se suporta de catre asigurat.

Asiguratii pot primi asistenta medicala la domiciliu si ingrijire din partea unui cadru mediu sanitar, daca este necesar si indicat de medic. Ca servicii speciale, asiguratii au dreptul la transport sanitar in caz de urgente medicale; au dreptul la ajutor de menaj pe perioada bolii sau a invadilitatii, in cazul in care nu pot sa se ingrijeasca si nu au sustinatori legali care sa ii ajute.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

RomaniaTV.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2019 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1824 (s) | 23 queries | Mysql time :0.042558 (s)