News Flash:

Ce drepturi au clienţii băncilor în alte ţări

18 Septembrie 2010
1227 Vizualizari | 0 Comentarii
Ungaria

* Consumatorii au dreptul să renunţe la contractul de credit, fără nici o justificare, în termen de 14 zile de la încheierea lui şi pot rambursa oricand împrumutul (se percepe un comision limitat).
* Sunt impuse reguli stricte cu privire la obligaţiile creditorilor de a realiza o formulă de calcul transparentă a dobanzii anuale efective.

Franţa

* In cazul rambursării anticipate a creditului, consumatorul nu va plăti nici un cost suplimentar dacă dobanda e variabilă.
* In cazul unui împrumut cu dobandă fixă, banca are dreptul la o indemnizaţie “echitabilă şi obiectiv justificată”: dacă durata între data rambursării anticipate şi cea a expirării contractului e mai mare de un an, compensaţia nu poate fi mai mare de 1% din capitalul rambursat. In cazul în care perioada e mai mică de un an, compensaţia nu va depăşi 0,5%.

Germania

* Costurile neprevăzute în contract nu vor fi plătite de către consumator.
* Informaţiile precontractuale şi contractuale trebuie să specifice toate costurile aferente contractului de credit şi condiţiile în care acestea pot fi schimbate.
* Nu există nici o condiţie obligatorie de utilizare a unor indici de referinţă la calculul dobanzii.

Bulgaria

* Băncile nu pot să modifice unilateral metodologia de calcul a dobanzii ulterior încheierii contractului de credit cu un consumator.
* Instituţiile financiare sunt obligate să publice pe site-ul lor dobanda curentă oferită pentru credite, indicele monetar de referinţă folosit, împreună cu metodologia de calcul utilizată.

Anglia

* Pentru rambursarea anticipată, băncile pot solicita o compensaţie, numai dacă dobanda contractului e fixă. Dacă dobanda e fixă, apoi se transformă în dobandă variabilă, comisionul va fi cerut numai dacă rambursarea anticipată intervine în perioada cu dobandă fixă şi va fi de maximum 1%.

Bancherii pierd 900.000.000 €

Noua legislaţie care ar trebui să avantajeze clienţii i-a pus deja pe bancheri pe jar! Potrivit Capital, Asociaţia Romană a Băncilor a calculat pierderi de 900 de milioane de euro, în cazul înlocuirii ratelor de referinţă practicate de bănci cu indicii EURIBOR/ROBOR/LIBOR, fără posibilitatea de a mări marja băncii.

Noile reglementări din Romania

* se interzice majorarea comisioanelor sau a altor costuri aferente contractului.
* se interzice introducerea şi perceperea de noi taxe sau tarife neprevăzute în contract şi care nu erau oferite clientului la data încheierii acestuia.
* se interzice perceperea unui comision de depunere de numerar pentru plata ratelor.
* în contractele de credit cu dobandă variabilă, dobanda va fi raportată la fluctuaţiile indicilor de referinţă EURIBOR/ROBOR/LIBOR, în funcţie de valuta creditului, la care banca poate adăuga o marjă fixă pe toată durata derulării contractului.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1393 (s) | 22 queries | Mysql time :0.019400 (s)

loading...