Vocea farmacistului

Ce e bine de stiut despre analgezice

Publicat: 06 apr. 2019
7

Atunci cand suntem dominati de un anumit tip de durere, nu mai avem rabdare sa anailzam cu atentie proprietatile analgezicelor. Preferam sa luam repede ce avem mai la indemana sau ce am auzit ca se promova ultima data la televizor. Din acest motiv e bine sa stim dinainte ce proprietati ai cele mai cunoscute analgezice din farmaciile noastre. 

Paracetamolul are avantajul ca poate fi administrat pe gura si ca se raspandeste relativ uniform în organism, efectul analgezic instalandu-se rapid. Un alt avantaj este acela ca nu are efecte adverse la nivelul stomacului. Durata de actiune este relativ scurta, ceea ce necesita repetarea dozelor de mai multe ori pe zi. El este util în durerile slabe, iar pentru durerile moderate se foloseste asociat cu codeina, un analgezic originar din opiu si cu calitati antitusive. Datorita faptului ca se metabolizeaza în ficat, formand intermediari reactivi cu efecte toxice asupra ficatului si rinichiului, trebuie evitata utilizarea sa în cantitati mari timp îndelungat. Nu trebuie, de asemenea, uitat ca acesti metaboliti se excreta si în laptele matern, iar sugarii nu sunt capabili sa-i inactiveze.

Indometacinul se absoarbe rapid dupa administrare orala (mai greu daca este dat pe stomacul plin) si se metabolizeaza, de asemenea, la nivel hepatic. Este un foarte bun analgezic nocturn, dar are doua „pacate“, de care trebuie sa se tina seama, si anume: un semnificativ potential ulcerigen si favorizarea erodarii cartilajului articular, cand este folosit în diferite forme de reumatism. Diclofenacul este absorbit rapid si complet dupa administrare orala, durata de actiune fiind de aproximativ 4-6 ore. De remarcat faptul ca jumatate din doza este inactivata la prima trecere prin ficat, astfel ca doar 50% din cantitatea data pe gura ajunge la locul de actiune. Este util în durerile usoare si moderate si poate fi administrat si sub forma de supozitoare.

Ibuprofenul, ketoprofenul si naproxenul sunt considerate printre cele mai active medicamente analgezice în durerile moderate, care se absorb rapid dupa administrarea pe gura, fiind mai putin influentate de prezenta alimentelor sau a altor medicamente. Naproxenul are o durata mai lunga de actiune decat celelalte doua substante. Toate aceste preparate sunt utile la pacienti cu diferite forme de reumatism, cefalee, dureri de dinti. Ele pot prezenta, în unele cazuri, reactii adverse, constand în edeme periferice, fenomene digestive (ulceratii, sangerari), dar într-o masura mai mica decat cele observate la aspirina si indometacin.

Dypirona sau noraminofenazona este poate cel mai folosit analgezic dupa aspirina în Romania. Desi este un analgezic puternic, fiind eficace în multe dureri moderate, atat osteomusculare, cat si pentru colici, dypirona a fost interzisa sau restransa în foarte multe tari din lume din cauza unui efect rar, dar extrem de grav, care este agranulocitoza. Desi firmele care comercializeaza sub variate denumiri acest produs, care se da fara reteta, mentioneaza în prospectul lor acest grav efect advers, putini dintre consumatori citesc prospectul, iar farmacistii uneori îl dau ca rest pacientilor.

Aspirina poate fi înlocuita cu nimesulid. Un produs mai putin periculos pare a fi nimesulidul, care se poate administra atat pe gura, cat si sub forma de supozitoare si care are o actiune ce se poate înregistra pe parcursul a 12 ore, ceea ce înseamna ca poate fi administrat doar dimineata si seara. Este considerat ca o terapie alternativa la pacientii cu intoleranta la aspirina, deoarece nu are proprietatile ulcerigene ale acesteia. Totusi, si la acest preparat se pot înregistra rareori arsuri epigastrice sau senzatie de greata. Oricum, trebuie subliniat faptul ca toate medicamentele mentionate dau rezultate bune în durerile usoare si moderate, dar ca nu sunt suficiente în terapia durerilor mari, unde este necesar a se utiliza cu precadere derivati opioizi (morfina, fentanyl, etc).

Adauga un comentariu