Curiozitati

Ce e cu vremea asta nebuna? Pentru prima data, am reusit sa influentam pana si schimbarea anotimpurilor

Publicat: 25 iul. 2018
9

Analizand datele obtinute de sateliti in ultimele patru decenii, oamenii de stiinta au concluzionat, pentru prima oara, ca omenirea a influentat anotimpurile, reusind sa schimbe ordinea acestora.

Potrivit specialistilor, sansele ca acest lucru sa se intample in mod natural, fara influenta omului, sunt de 5 la un milion, noteaza Science Alert.

Asta ar putea explica de ce, chiar in aceste zile, in Romania este mai mult primavara decat vara, de ce Japonia este lovita de un val de caldura nemaivazut, care pana acum a cauzat cel putin 65 de morti, sau chiar si temperaturile extrem de ridicate inregistrate in UK in aceasta vara.

Cercetatorii au descoperit un ritm neuniform al schimbarilor sezoniere in atmosfera deasupra zonelor temperate ale emisferelor nordice si sudice. Desi incalzirea se resimte la nivel global, verile din troposfera sunt din ce in ce mai calduroase.

Datele obtinute de sateliti si modelele de modificari sezoniere folosite de oamenii de stiinta arata acelasi lucru: oamenii au afectat alternarea uniforma, normala a anotimpurilor.

Ben Santer, om de stiinta si meteorolog in cadrul Laboratorului National Lawrence Livermore si coordonatorul studiului, ofera un exemplu simplu, privind unul dintre efecte: comportamentul unui val care ajunge la mal.

Temperatura valurilor care ajung la mal se numara printre cele inregistrate de sateliti in ultimii 40 de ani. Echipa de cercetatori a scos in evidenta faptul ca, la inceputul perioadei in care a fost efectuata lucrarea, valurile erau mici si atingeau usor malul. In schimb, spre finalul perioadei de analiza, acestea erau mai mari, mai puternice.

De asemenea, autorii noteaza in lucrare ca in unele zone incalzirea pe care o preconizau ei pentru o anumita perioada a fost depasita de temperaturile reale inregistrate acolo.

"Exista o multime de dovezi ca ciclul sezonier se schimba si este, de asemenea, unul dintre cele mai vizibile lucruri din viata de zi cu zi. Avem arbori infloriti mai devreme, temperaturi mai ridicate toamna etc.", a spus Friederike Otto, un profesor asociat al Universitatii Oxford, care a contribuit la cercetare.

Liderul studiului a mai afirmat ca aceasta lucrare este un "memento inconfortabil despre tendinta climatica globala". "Mormanul de dovezi care se tot aduna ma ingrijoreaza. Asta e genul de lucru despre care nu vrei sa ai dreptate", a subliniat cercetatorul.
 

Adauga un comentariu