Magazin

Ce efect are fumatul asupra creierului tau

Publicat: 10 iul. 2015
1
Cunoscut pentru ca provoaca unele forme de cancer si boli cardiovasculare, fumatul ar putea favoriza si aparitia unor tulburari psihice severe, cum ar fi schizofrenia, arata un studiu publicat vineri in revista Lancet Psychatry si preluat de AFP.
Asocierea statistica dintre tutun si psihoze, indeosebi schizofrenia, fusese deja constatata in cercetarile precedente, amintesc oamenii de stiinta europeni care au elaborat studiul. S-a observat ca persoanele care sufera de tulburari psihice sunt mult mai inclinate sa fumeze, proportia fumatorilor in randul persoanelor psihotice fiind de trei ori mai mare decat la populatia generala. Nu se cunosc deocamdata motivele acestei situatii, scriu cercetatorii in articol.
Una dintre explicatii ar putea fi ca tigara ar permite compensarea efectelor medicamentelor asupra reglarii dopaminei, neurotransmitator asociat cu mecanismul recompensei. Putini cercetatori au studiat insa ideea ca si tutunul „ar putea creste riscul aparitiei acestor tulburari„. Studiul mentionat incearca sa verifice o asemenea ipoteza si sa afle daca psihozele se declanseaza mai devreme la fumatori decat la nefumatori.
Adauga un comentariu