Mama si copilul

Ce efecte are homeschooling-ul asupra copiilor educati in acest fel

Publicat: 21 sept. 2016
7
Zilele trecute, actorul Dragos Bucur si sotia lui, Dana Nalbaru, au starnit o adevarata controversa in momentul in care au anuntat ca isi retrag fiica de la scoala, optand pentru sistem de invatamant de tip homeschooling.
Spre deosebire de Romania, unde se estimeaza ca aproximativ 200 de familii sunt adepte ale homeschooling-ului, in SUA exista peste 2,3 milioane de copii care fac cursuri la domiciliu. Statele Unite reprezinta un adevarat exemplu pentru acest tip de sistem de invatamant, parintii sustinandu-l pentru faptul ca ar dori sa le ofere copiilor o alternativa religioasa (64%) si/sau morala (77%) la sistemul de invatamant clasic, scrie Descopera.
Statisticile arata ca americanii, la fel ca alti locuitori ai tarilor occidentale, devin din ce in ce mai putin religiosi. Din acest motiv, parintii educati intr-un sistem in care religia ocupa un loc important se tem ca urmasii lor nu le vor calca pe urme si vor alege sa isi traiasca viata intr-un mod diferit de cel pe care ei il cunosc. 
Conform unui studiu realizat in anul 2011, de Universitatea Baylor, principalul motiv pentru care parintii americani decid sa isi retraga copiii de la scoala este faptul ca in sistemul clasic de invatamant ei nu primesc educatia religioasa pe care ar trebui sa o aiba. Rezultatele obtinute de cercetatorii americani au aratat, insa, ca tinerii inscrisi in sistemul de homeschooling sunt mult mai putini religiosi decat parintii lor, dar si mult mai toleranti decat acestia. 
De-a lungul timpului, cercetatorii americani care au avut drept subiect de studiu homeschooling-ul au aratat ca educatia religioasa nu este singurul motiv pentru care parintii aleg sa isi educe copiii acasa. Printre celelalte argumente invocate se numara: asigurarea unui mediu de educatie mult mai sigur decat cel oferit de scolile publice, imbunatatirea relatiei parinte-copil, educatia realizata in functie de necesitatile individuale ale fiecarui copil etc. 
in SUA, familiile inscrise in sistemul de homeschooling nu depind de resursele publice asociate cu educatia copiilor lor. Din acest motiv, contribuabilii la bugetul statului american nu mai platesc cele aproximativ 27 de miliarde de dolari, care, in caz contrar, ar fi trebui folositi anual pentru scolarizarea tinerilor. 
in medie, fiecare american plateste pentru educatia unui copil suma de 11.732 de dolari anual. Pe de alta parte, familiile inscrise in sistemul de homeschooling platesc anual o suma de aproximativ 600 de dolari.
in ceea ce priveste efectele homeschooling-ului in SUA, specialistii au ajuns la concluzia ca tinerii educati in acest mod obtin rezultate cu aproximativ 15% – 30% mai mari decat copiii care au invatat in scoli, sunt admisi intr-un numar egal sau mai mare la universitati, sunt mult mai toleranti din punct de vedere politic si au un spirit civic mult mai dezvoltat. 
Adauga un comentariu